Красотата на растенията у дома се разкрива най-пълно през топлите сезони, когато обичайно повечето цъфтящи разтварят нежно обагрените си цветове. За да се радвате на това и през идващата пролет, грижите за растенията трябва да започнат точно сега, през настъпилия вече есенен сезон.

Внесете нежните растения у дома


Повечето растения, които отглеждате през лятото на двора или на терасата, се нуждаят от топло място през зимата. Много малка част от тях ще оцелеят, ако ги оставите на открито. Най-удобното време да свършите тази работа е когато започва да се застудява, но преди да настъпи моментът, в който сутрините стават убийствено студени. Не се притеснявайте и не бързайте да ги отписвате, ако любимите ви цвята променят цвета си – листата им покафенеят и дори упадат. Това е напълно нормална реакция, продиктувана от температурната разлика вън-вътре. Много скоро те ще пуснат зелени листа, на които ще се радвате и през зимата.

Кои цветя да подхранваме и кои не през есента

Добрата домакиня, която познава цветята, знае прекрасно, че повечето от тях не са активни през зимата – не растат, не пускат нови листа и не цъфтят. Това е и причината те да не се нуждаят от активна грижа и особено от подхранване след вкарването им у дома. Ако през лятото сте ги поливали често и също толкова често сте подхранвали с торове и разтвори, сега направете точно обратното – в зависимост от вида на растението следете кога почвата става наистина суха и тогава поливайте. През лятото заради високите температури и активни изпарения, това се случваше дори по няколко пъти в седмицата. Отсега може да го правите дори и на две седмици веднъж.
От подхранване и активни грижи се нуждаят растенията, които са активни през зимния сезон. Това са коледната звезда и коледничето.

Пролетните цветя засадете сега

За да се радвате на красивите и наситени цветове на повечето луковични растения и не само, засаждането им трябва да стане през месеците септември и октомври. През зимата те ще имат възможност да се вкоренят добре в почвата, да се климатизират, а през пролетта ще са готови да дадат всичко от себе си, за да радват всяко от сетивата ни. Минзухари, лалета, нарциси, кокичета, зюмбюли, иглика – пролетните цветя се засаждат през есента.