67 нови сгради с общо 282 групи за около 6400 деца ще има София през 2023 г. според 3-годишната програма, която столичният кмет Йорданка Фандъкова представи пред журналисти.

Тя специално подчерта, че са „спекулации“ твърденията, че намаляват средствата за подобни проекти. София от години има огромни проблеми с хиляди некласирани деца, заради които родителите са принудени да плащат високи такси в частни обекти, да разчитат на роднини или самите те да излизат от пазара на труда, за да могат да се грижат за малките.

"Недостигът е силно динамична величина. Правят се класирания ежеседмични – както има недостиг, така има и свободни места. Някои родители чакат за конкретни детски заведения и те винаги са в чакащите“, коментира кметът, като освен това не пропусна да отбележи, че по искане на родителските организации през 2018 г. е намалила броя на децата в групите и това е довело до голям брой малчугани, които не са обхванати от системата.

Снимка: iStock

Към 19 октомври 2281 деца не могат да посещават градински групи, а при яслените говорим за дупка от 6644 места, посочи Фандъкова. Новата програма на общината обаче е насочена предимно към децата в предучилищна възраст, а на етап проектиране са 8 самостоятелни ясли.

Какво да очакваме от общината по отношение на строителните планове за следващите години вижте в btvnovinite.bg: