На 4-и март е официалният празник на консултантите по кърмене. За да могат да практикуват хуманното си занимание, те трябва да са сертифицирани от международен борд. Но "консултант по кърмене" (IBCLC) все още не притежава статут на професия нито в България, нито в Европа. От алианс Elacta European Lactation Consultants  организират подписка в опит тази длъжност да се превърне в професия, призната в Европейския съюз. Консултантите по кърмене изиграват особено важна роля в живота на майките и техните новородени бебета. Кърменето, колкото и естествен акт да е, понякога е съпроводен с трудности, болки и неразположения. Точно в тези моменти жената има нужда от подкрепа и професионално напътствие, за да може да даде най-доброто на детет си, с много любов и търпение. 
 
По повода ви разказваме историята на Пърли Шелс, която почти 20 години кърми 12-те си деца. Разказва я дъщеря й Лиса Джейн. 
 
"Преди 51 години ме кърмиха за последно. Майка ми беше почти на 46, а аз на 2 години и половина. Бях 11-то й дете, а майка ми беше отново бременна. Кърмила ни е общо 20 години. Толкова съм благодарна, че се родих в семейство, което заснемаше всичко важно в живота си! Много съм благодарна и на моя татко Том, който направи тази снимка.
 

Майка ми живя до 95-годишна възраст и не приемаше никакви лекарства. Накрая реши, че вече е уморена и е време да продължи отвъд. Мама заспа в леглото си, в стария си дом, в който беше отгледала 12 деца за повече от 50 години.

Преди много години моят натуропат*, се опита да ме накара да спра да кърмя, когато първата ни дъщеря стана на 1 година. Каза, че според нея е вредно за здравето на жените. Това беше първото нещо, за което не се съгласих с нея, макар да се възползвах от съветите и знанието й от много години. 

Моят акупунктурист предложи майка ми да ми стане като барометър за здравето. Приех неговия съвет и кърмих дъщеря си над 2 години. Със следващите ни 2 деца практикувах почти по същия начин. Моята майка и нейните трима братя и сестри бяха родени не в болница, а у дома. Майка ми роди всичките си 12 деца в болница. Затова и малко се уплаши, когато й казах, че ще родя в домашни условия. Въпреки това тя присъства и на трите ми раждания у дома. Нашето последно дете се роди в нейната къща." 

*натуропат - лекар с основна насоченост алтернативната медицина, която се базира на природосъобразния начин на живот, съчетан с лечение само с натурални продукти.