Стари гъби, тигани, дъски за рязане, подправки и застояли храни - всичко това няма място в кухнята на добрата домакиня.

Гъбата за миене на съдове

Порестата структура на гъбата позволява на бактериите да проникват по-лесно, а миенето й е истинско предизвикателство дори и за най-големите чистници. Някои я изваряват, а други я накисват в препарат, но истината е, че гъбата, с която миете съдовете, трудно може да бъде почистена до степен да придобие все едно е нова, така че сменяйте я често. Когато усетите, че от нея се носи неприятна миризма или остатъците от храна по нея не могат да бъдат премахнати, просто я изхвърлете в кофата.

Остатъци от храна

Остатъците от храна, които стоят на задната линия в хладилника и които не помните кога са купувани или готвени, просто трябва да заминат в кошчето. Не рискувайте да ги консумирате.

Стари подправки

Поне веднъж в годината правете прочистване на подправките. Сухите билки обикновено губят своя аромат и вкусови качества около година, след като се разопаковат. Пролетта е чудесно време, в което да направите равносметка на шкафчето със сухи подправки в кухнята.

Снимка: istockphoto.com

Белтъци и жълтъци

Ако често готвите и ви се налага да разделяте жълтъците от белтъците, а едната част от яйцата оставяте в хладилника в случай, че ви потрябва, то трябва да знаете правилото за тяхното съхранение – и двете части на яйцето издържат 24 часа в хладилник, независимо дали са в камерата или не.

Надраскани тефлонови тигани

Веднъж надраскани тиганите с незалепващо покритие вече не изпълняват същите функии, за които сме ги купили, нали? Освен това дълбоките драскотини, които премахват на места тефлоновото покритие, могат да отключат различни заболявания.

Надраскани дъски за рязане

Независимо дали дъската е дървена или пластмасова, когато следите от рязане по нея станат прекалено дълбоки, тя трудно се измива и поддържа чиста.