Студеното кафе е чудесен избор за ободряваща напитка през лятото. За да запазим обаче качествата и неговия вкус, трябва да се съобразим с някои златни правила при неговото приготвяне.

1. Използване на не особено прясно кафе

Ако сте любител на кафето, то със сигурност в шкафа си имате смляно на ситно зърна, които стоят отдавна там. Добре е да знаете, че печените зърна запазват вкуса и аромата си по-дълго от смляното кафе, но и двете имат ограничена трайност, преди окисляването да влоши качеството им. Ето защо трябва да купувате само толкова кафе, колкото ще изпиете в раките на следващите две седмици. За най-добро качество смилайте зърната точно преди да ги консумирате. В никакъв случай не пийте кафе, независимо дали е топло или студено, което сте смлели преди повече от месец.

2. Твърде финото смилане

Някои методи на варене изискват фино смляни зърна. Но тъй като при студената напитка, зърната се накисват 12 часа, не е необходимо след това те да се смилат твърде на ситно, тъй като това ще подсили горчивия им вкус.

3. Използване на грешно съотношение

Съществува т.нар. „златно съотношение” при приготвянето на перфектното кафе.  На всеки 180 мл вода се добавят по 2 с.л. кафе. Ако сложите повече кафе, рискувате да го направите прекалено горчиво на вкус. По-малко количество кафе пък ще направи напитката ви блудкава на вкус и водниста.

4. Неправилна температура на водата

Ако водата е прекалено гореща, това ще унищожи част от полезните съставки в кафето, а и ще се отрази на неговите ароматни качества. С по-хладка вода пък вкусовете ще са слаби. Водата трябва да е с температура непоследствено преди завирането – 92-95 градуса. Този температурен диапазон се достига между 30 и 45 секунди след кипването на водата в чайника и изключването му.

#5 Разреждате с твърде много вода

Стандартното време за накисване е 24 часа. Имайте предвид, че то ще доведе до силно ароматизиране на кафето. Когато сте готови да го консумирате, вие го разреждате с вода, но често правите грешката да сипете повече, отколкото е нужно. Добре е да знаете, че има оптимално съотношение между концентрата и водата. SCAE препоръчва използването на литър вода за 50-65 г прясно смляно кафе. Можете да го направите и по-силно, но ако предпочитате кафето си по-слабо, не добавяйте повече вода по време на варенето. Това обикновено освобождава по-горчивите, неприятни на вкус масла от зърната. Ще получите по-приятен и балансиран характер на кафето, ако го приготвите с препоръчителното съотношение и едва след това го разредите с вода.

6. Държите го твърде дълго време в хладилника

За разлика от горещото кафе, което ще се развали само след няколко часа, прекарани в хладилника, студената напитка ще се съхрани. Като неразреден концентрат тя ще се запази в продължение на две седмици, въпреки че качеството на ароматите ще се влоши след първата седмица. Ако сте разредили концентрата с вода, имайте предвид, че това ще скъси срока на годност на напитката до не повече от 2-3 дни.