Чували ли сте израза "Ние сме това, което ядем"? Защото в него се крие огромна доза истина, а науката все повече доказва директната връзка между храносмилателната система и мозъка, между храненето и психиката - нашите мисли и емоции.

Воден от това, американският фотографът Грег Сегал се заема със задачата да обиколи света, за да заснеме фотосерия на деца от различни култури, заобиколени от храната, която обичат да ядат.

В продължение на три години професионалният фотограф посещава девет страни (САЩ, Индия, Малайзия, Германия, Франция, Италия, Сенегал, Обединените арабски емирства и Бразилия), документирайки какво ядат децата по света във фотокнигата "Daily Bread: What Kids Eat Around the World".

"Съсредоточих се върху децата, защото хранителните навици започват да се изграждат още в ранна възраст и ако не свикнеш да се храниш здравословно, когато си на 9-10 години, ще бъде много по-трудно, когато вече си възрастен", коментира Грег Сегал пред Bored Panda.

"Daily Bread" идва като продължение на друг негов проект - "7 Days of Garbage", с който документира консумацията и замърсяването с отпадъци.

За настоящия проект Грег Сегал работи с около 60 деца, като включва 52 от тях в книгата.

"Започнах да снимам сина ми и неговите приятели от училище в задния си двор в Алтадена, Калифорния. Разширих идеята, като започнах да включвам деца от други квартали в Лос Анджелис, и тогава реших, че документалният фотопроект ще резонира по-дълбоко в глобален план. Целта беше да представя разнообразието от хранителни навици на различни места по света. Ако процентът на затлъстяване в дадена страна беше 25%, целях да отразя това в проекта с моята скромна извадка от деца", допълва Сегал.

Фотографът споделя, че едно от най-големите предизвикателства в работата с много от децата е била езиковата бариера. Друго основно препятствие са били парите - проектът е бил много скъп за реализиране, а генерирането на средства не е било лесна работа. Затова голяма част от парите фотографът вади от джоба си, но си е струвало.

Вижте по-долу част от снимките, които Грег Сегал споделя във Фейсбук и Инстаграм.