.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Какво може да видите в Припят и Чернобил и колко струват туристическите обиколки в призрачните градове

LadyZone.bg | преди 15 седмици
Снимка: istockphoto.com

Неочакваният успех, който постигна минисериалът “Чернобил“ рефлектира пряко върху туристическия интерес към Украйна и в частност към призрачните и изоставени Припят и Чернобил.

Сериалът “Чернобил” е с най-висок рейтинг в историятаИсторията проследява действията на “Комисията Чернобил”, чиято работа е била да се справи с последиците от ядрената авария през 1986 г.


Едва ли е нужно да припомняме, но все пак – сериалът пресъздава най-тежката ядрена авария, която човечеството е преживявало – инцидентът в чернобилската атомна централа в нощта на 26 април 1986 г.

Туристическите агенции отчитат 40% ръст на туристите, които искат да видят централата и изоставения Припят, който се намира само на 3 километра от нея. Увеличението на туристическия поток за май месец тази година е с 30 на сто в сравнение със същия период на 2018 година. Резервациите за юни, юли и август са скочили с 40%, след като HBO пуска сериала.

Любопитни факти за сериала „Чернобил“ (и малко лични спомени)Сериалът получи голямо одобрение от критиката и от зрителите

Туристическите обиколки включват повечето от изобразените във филма места, включително и бункерът, в който управниците вземат важното първоначално решение да не евакуират хората.
Туристите се извозват с автобуси от Киев към „мъртвата зона“, където могат да видят паметници на жертвите и да обядват в единствения ресторант в Чернобил. След това те биват заведени да видят IV реактор на централата, който през 2016 година бива покрит в голям метален купол с височина 108 метра. Дневният тур приключва с разходка в Припят.

Туристическите агенции съобщават, че дневният тур с гид на английски език излизат 100 долара на човек. Вижте още във видеото.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите