Тази събота ще се проведе 15-ото издание на София Прайд – най-голямото събитие и шествие в подкрепа на човешките права в България. Вратите отварят в 14 часа, музикалният концерт пред Паметника на Съветската армия започва в 16 часа, а шествието по улиците на София ще потегли след 19 часа. Част от приходите по време на София Прайд ще бъдат дарени за Киев Прайд. Очаква се над 12 хиляди души да се включат в събитието.

Концертът на София Прайд ще събере на една сцена част от най-популярните български музикални артисти и е безплатен за всички, които искат да се присъединят. Сред тях са една от най-популярните поп-фолк изпълнителки в България Камелия и хитовият поп изпълнител Папи Ханс. На сцената на най-голямото събитие в подкрепа на ЛГБТИ общността у нас ще се присъединят още българската звезда от Евровизия Виктория, атрактивната Мила Роберт, поп изпълнителките Рут Колева и Прея, инди рок групата Hayes & Y, както и младите поп звезди Дара Екимова и Лиана Георги. Специална изненада е и украинският изпълнител Constantine, който пристига в България с танцьорите си.


Организаторите споделят за събитието: “ЛГБТИ общността в България укрепна заедно със София Прайд, което не се изразява само в бройки хора, но и в това, че за тях Прайд вече е нещо тяхно, на което знаят, че ще отидат и другата година. Заедно с това Прайд стига до много хора, които започнаха да търсят и отстояват правата си и да водят дела, които пък, надяваме се, ще прераснат и в законодателни промени. Бяха постигнати и ключови успехи по спечелени дела, а задълбочаващото се сътрудничество с институциите е вече факт. От една - две компании, подкрепящи Прайд за първи път преди пет години, достигнахме до безпрецедентна подкрепа от различни бизнес среди, благодарение на които имаме възможност днес Прайд да расте.”

Тазгодишното издание се осъществява с подкрепата на Посолство на САЩ, Български фонд на жените, Walltopia, Ingram Micro, Paysafe, HPE, Mastercard, Absolut, Sutherland, EY, Merkle, JCDecaux и Accenture.