Този септември предстои премиерата на следващата глава в разширяването на изключително популярната и успешна киновселена на "Марвел" – "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена". Епичният филм, предлагащ експлозивен екшън и впечатляващи бойни изкуства, представя за първи път на голям екран супергероя Шан-Чи, познат на феновете като Майстора на кунг фу.

Първата част от житейския път на младия Шан-Чи минава в тежки тренировки, целящи да го превърнат в изкусен наемен убиец, под стриктната опека на баща му – могъщата сенчеста фигура Уену. Когато Шан-Чи научава за престъпната дейност на баща си, той се отказва от обучението си и бяга в Америка, където се опитва да изгради относително нормален живот. Години по-късно обаче миналото му го застига и той отново се оказва въвлечен в зловещия свят на Уену.  

В ролята на Шан-Чи влиза канадският актьор с китайски произход Симу Лио, който споделя, че най-вълнуващото около превъплъщението му в Майстора на кунг фу, е, че досега историята на героя никога не е била разказвана на голям екран.

"Знаем толкова много за произхода на Батман, как родителите му са убити, когато е млад. Знаем за Питър Паркър, който е ухапан от радиоактивен паяк и загубва чичо си. Може да се каже, че историята на Шан-Чи е непозната за голяма част от света, затова имахме доста творческа свобода да я разкажем, както желаехме", добавя Лио.

В същността на арката на Шан-Чи в комиксите е семейната драма. Тя е отправна точка и за режисьора Дестин Даниел Кретън, който, още в много ранен етап от подготовката на "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена", залага в основите му темите за разрушеното семейство и как изпълнената с насилие семейна среда се отразява на едно дете. А израз на тези теми са сложните взаимоотношения между Шан-Чи и баща му Уену.  

Уену е нов герой, създаден специално за киновселената на "Марвел", който има връзки с терористичната организация "Десетте пръстена", спомената за първи път в "Железният човек". През годините Уену е бил известен с много имена, сред които е и Мандаринът – един от най-иконичните злодеи в комиксите на Марвел, чието съществуване беше загатнато в "Железният човек 3", къде виждаме негова фалшива версия, изиграна от актьора-измамник Тревър Слатери (Бен Кингсли). 

В ролята на Уену влиза легендарният хонконгски актьор Тони Люн (В настроение за любов, Пъклени дела, Герой), който придава на героя допълнителна дълбочина и характер, като го превръща в антагонист, способен на емпатия и любов.

"Когато хората чуят Мандарина, очакват нещо много специфично, но в крайна сметка може да не го получат. Надяваме се, че те ще видят една много по-комплексна и нюансирана версия на образа, различна от това, което предполага името", споделя продуцентът Джонатан Шуорц. 

Важна част от същността на героя Шан-Чи са бойните изкуства. Той е майстор на няколко бойни техники и за визуалното им пресъздаване на екран, Дестин Даниел Кретън черпи вдъхновение от множество източници – от елегантния, почти ефирен стил на "Тигър и дракон", до по-кинетичната хореография на екшън-комедиите на Джаки Чан.

С реализацията на сложните бойни сцени в "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" се нагърбва координаторът на каскади Брад Алън (Kingsman: Тайните служби). А крайният резултат, по думите на Джонатан Шуорц, е: "Най-добрият екшън, който "Марвел" са правили досега. Зад всеки удар, зад всеки боен стил има смисъл – визуално историята е разказана по страхотен начин."

Режисьор на "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" е Дестин Даниел Кретън (Short Term 12, Just Mercy), който е и автор на сценария заедно с Дейвид Калахан и Андрю Ленам. Продуценти са Кевин Файги и Джонатан Шуорц. В ролите освен Симу Лу и Тони Люн, влизат Акуафина, Мишел Йео, Фала Чен, Менен Жан, Флориан Мунтеану и Рони Чен.

"Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" излиза през септември само в кината. Гледайте първия трейлър във видеото горе.