В знак на съпричастност към протестите, избухнали след смъртта на чернокожия Джордж Флойд, убит от полицай в САЩ, някои от най-големите американски музикални брандове решиха да се обединят в инициативата “Затъмнен вторник” (Blackout Tuesday) - цял ден на 2 юни най-популярните музиканти няма да изпълняват или да записват нищо. Почти цялата музикална индустрия в САЩ ще спре да работи за 24 часа.

Инициаторите на идеята обясниха защо са избрали именно вторник: “Целта е да се прекъсне работната седмица. Това е ден, в който да сме честни, да се замислим и да проведем продуктивен разговор за това какви действия трябва да предприемем, за да подкрепим чернокожите.

Сред музиканите компании, които подкрепиха идеята са “RCA Records”, “Epic Records”, “Def Jam”, “Capitol Records”, “Republic Records”, и “Atlantic Records”. Те изтъкнаха неразривната връзка между музиката в САЩ и чернокожите изпълнители: “Музикалната индустрия е бизнес за милиарди долари. Това е индустрия, която печели предимно от чернокожи изпълнители.

Протестите за расова справедливост започнаха миналата седмица, след като чернокож мъж беше убит от полицаи, след като бил обвинен в опит да използва фалшифицирана банкнота. Инцидентът беше записан на видео от десетки свидетели и предизвика огромна реакция в САЩ и в целия свят.

Сред звездите, които подкрепиха инициативата "Затъмнен вторник” беше Бионсе. Във видеото горе може да чует какво каза известната певица за смъртта на Джордж Флойд и значението, което тя имаше за цяла Америка.

Други големи изпълнители също се включиха:

 

 

Сърцето ме боли да гледам как Америка се разкъсва заради расови проблеми”, написа легендарният Мик Джагър. “Утре ще се присъединя към колегите си изпълнители и ще подкрепя затъмнения вторник. Надявам се, че след този ден ще можем да работим заедно, за да победим омразата и разделението и да излекуваме болката и страданието, което всички чувстват в страната ни. Дължим го на бъдещите поколения.

 

 

Не знам какво да кажа, защото цял живот съм се борил с расизма”, написа музикалният продуцент Куинси Джоунс. “Въпреки това расизмът изправи грозната си глава отново и е време да се разправим с него веднъж завинаги.

 

 

Сега, повече от когато и и да било преди, трябва да се борим за обединение, равенство, справедливост и мир”, включи се към инициативата певецът Марк Антъни.

 

 

Заедно с целия цивилизован свят и аз бях ужасен от расисткото убийство на Джордж Флойд”, сподели музикантът Питър Гейбриъл. “На този тип жестокост трябва да се отговаря директно.