Култовият кино режисьор Дейвид Линч най-накрая получи награда "Оскар", макар и почетна - за изключителния му принос към киното.

Актрисата Джина Дейвис също беше сред носителите на почетен "Оскар" на звездната церемония в Лос Анджелис в неделя (27 октомври).

Снимка: Getty Images

Джина Дейвис призова холивудските режисьори да предприемат допълнителни стъпки за справяне с продължаващия дисбаланс между половете в продукциите, като получи своя почетен "Оскар" за работата си за насърчаване на по-силното женско присъствие на екрана.

"Е, това е нещо, което всъщност все още не се е променило кой знае колко", коментира Дейвис преди церемонията.

"Съотношението между мъжки и женски роли във филмите е все още почти такова, каквото е било преди десетилетия. Това, което се е променило, е телевизията, която върши много по-добра работа", добави тя.

"Неравенството между половете на екрана може да бъде фиксирано напълно за една нощ", каза носителката на "Оскар" за ролята си във филма "Турист по неволя" през 1989 г.

Снимка: Getty Images

Сред отличените с почетен "Оскар" беше и актьорът Уес Стъди, който получи признанието заради ангажираността си към автентичните портрети на коренните американци във филми от "Танцуващият с вълци" до "Последният мохикан".

Италианската сценаристка и режисьорка Лина Вертмюлер също получи почетна награда "Оскар" за цялостни заслуги от филмовата академия. Вертмюлер е първата от изобщо пет жени в историята на наградите "Оскар", номинирани в категорията за най-добър режисьор - през 1977 г. за филма й "Седемте красавици".

Почетните награди "Оскар" се присъжда ежегодно на кино творците за техния изключителен принос към Академията на филмовите изкуства и науки в САЩ и седмото изкуство.