Лана Дел Рей всъщност се казва Елизабет Уолридж Грант и е родена на 21 юни 1985 година. Израства в градчето Лейк Пласид (щата Ню Йорк), известно с това, че два пъти е било домакин на зимните олимпийски игри.

Елизабет е тихо и самовглъбено дете, което пее в църковния хор, но когато става на 14, започва да злоупотребява с алкохола. Родителите ѝ са принудени да я изпратят в частно училище в Кънектикът с надеждата дъщеря им да преодолее зависимостта си.

"Когато бях малка, постоянно мислих за това, че майка ми, баща ми, аз и всички, които познавам, един ден ще умрем. Не можех да повярвам, че сме смъртни. Бях нещастна. Направих много грешки. Прекалявах с пиенето. Това е сложен период от живота ми", разказва тя за онези дни.

Докато е в Кънектикът обаче се случва нещо хубаво. Чичо ѝ я научава да свири на китара и тя усеща, че "може да напише хиляди песни с тези шест акорда".

Снимка: Getty Images

От 2004 до 2008 година Лана следва философия в Ню Йорк. 

"Интересуваше ме темата за Бог. За това дали е възможно технологиите да ни приближат до него", казва тя за избора си.

През това време записва два албума - Sirens и From The End - под псевдонима May Jailer. Междувременно създава и микстейпа No Kung Fu, който ѝ носи първи договор с музикална компания. 

Истинският пробив за нея обаче идва през 2011 г., когато тя качва в YouTube клиповете към "Blue Jeans" и "Video Games", които снима сама и които моментално се превръщат в интернет сензации.

Псевдонимът ѝ съчетава името на американската актриса Лана Търнър и бразилския модел на колите "Форд Дел Рей".

Самата певица твърди, че го е избрала, защото ѝ звучи като "нещо бляскаво на върха на езика ти".

Снимка: Getty Images

"Blue Jeans" и "Video Games" влизат в дебютния ѝ албум "Born to Die" (заедно с емблематичния хит "Summertime Saddnes"), който се появява на пазара през 2012 г. и продава 3,5 милиона копия само в САЩ. Тя моментално сключва рекламен договор с H&M и по този повод записва кавър на заглавната песен от филма "Blue Velvet" ("Синьо кадифе", 1986, реж. Дейвид Линч).

Лана Дел Рей казва за музиката, че "винаги съм искала да бъда част от група класни музиканти. Никога не съм имала много приятели, затова мечтаех, че един ден ще срещна хора, с които заедно ще творим и това ще ни обединява".

След "Born To Die" тя издава четири албума и книга с авторска поезия.

Лана Дел Рей е една от най-значителните фигури в поп музиката днес, оказала влияние върху звезди като Лорд, Майли Сайръс и Били Айлиш. Следващият ѝ албум, "Chemtrails Over the Country Club", се очаква да излезе на 5 септември тази година.