Със затварянето на музеите и галериите заради пандемията от коронавирус у нас и по света изкуството остана също затворено и недостъпно. Така много от културните институции се насочиха към различни онлайн платформи, за да може ценните картини, скулптури и артефакти да се пренесат в домовете на хората. Националната галерия например има своя страница в глобалната платформа на Google още от 2018 година. Там само с няколко клика потребителите могат да се докоснат до значимите български художници и да видят стила и на европейските тенденции от миналия век.

Преди няколко месеца обаче един млад мъж решава, че ще се опита да направи картините на всепризнатия Владимир Димитров-Майстора още по-достъпни за младите хора. Цветомил Иванов прави свое любителско видео, което качва в YouTube, за да разкаже историите зад някои от най-известните български платна.

„Изкуството в момента е изключително важно, но със сигурност може да се използват и технологиите - ако не в самата галерия - то извън нея, за да се получи една много добра сплав, която да работи заедно и да привиква все повече и повече хора, които да дойдат и да го оценят, защото поколенията се менят. Хората вече възприемат по различен начин информацията и вниманието им се задържа по много по-различен начин спрямо преди време”, казва 28-годишният графичен дизайнер.

Той успява да „анимира” част от обичаните произведения, като разказва, че е искал да използва технологиите минимално, за да не промени посланието на художника.

„Никога изкуството на живо не може да бъде пренесено онлайн напълно - това е така просто защото технически картините са нарисувани по един начин, но когато се видят на живо се усеща точно това качество, което никой не може да опише защо една картина е наистина велика или голяма и това може да се усети или разбере само на живо - когато наистина видиш маската на четката, отблизо усетиш произведението… Призовавам всички да отидат в „Квадрат 500” и да разгледат оригиналите, защото преживяването е съвсем различно”, споделя Цветомил.

Той допълва, че емоцията става по-силна с историите зад движението на четките: „Има много споделени истории от негови съвременници, които разказват как той доста често е бил като малък в полето с баща си ги е застигнало някаква голяма буря и те са бързали през самото поле…Когато Владимир е бил може би на 5 или 6 години, вижда една бяла фигура в полето на фона на тъмното поле, която продължава да жъне и това е била една жътварка и той споделя, че това остава завинаги в съзнанието му и в душата му. За мен това е актуално и до днес - независимо каква буря ни връхлита, каквато в момента се случи с коронавируса, това показва, че животът продължава. Жътварката продължава да жъне - въпреки това, което се случва около нея”.

От малък Цветомил ходи на кръжоци, а изкуството е било с него през целия му живот. „Когато пътувам, първото нещо, което правя - е да отида в галерията или в музей, защото те са един вид като културната визитка на една държава и нямам търпение да го направя. Много често хората си казват “Аз не обичам много да ходя в галерии, защото не разбирам изкуството, не разбирам картините”, но… това, което трябва да знаят е че всяка картина комуникира с наблюдателя по различен начин и никой не може да ти каже, че по този начин, по който ти я интерпретираш е правилен или грешен”.

Така той вярва, че всеки може да помогне изкуството да бъде по-достъпно, а с видеото си се надява да направи творчеството на Майстора на четката от миналия век любимо и на онлайн потребителите днес.