Дара е само на 4 години, но вече умело борави с четката и боичките.

Тя е ученичка на българския художник авангардист Иван Яхнаджиев, въвел бодиарта в България. Заедно с малката Дара работят от една година. За нея художникът казва, че се "закача с картините".

Снимка: Евгений Милов

На 23 юни се откри първата самостоятелна благотворителна изложба на младата художничка, като тя е в подкрепа на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ). Подготвката за нея е започнала още през зимата в ателието на Яхнаджиев

"Българските деца са много талантливи. Те си носят бабините черги, китениците в душата. На талант и на колорит не се учиш, то е нещо, което или го имаш, или го нямаш. И българските деца го имат в изобилие", споделя българският авангардист.

Родителите на Дара решават да я заведат при Иван Яхнаджиев да проверят дали рисуването е нейното нещо и така той открива талантът й, който тя доразвива и заедно с баба си вкъщи.

Снимка: Евгений Милов

Дара е участвала в няколко изложби вече с Яхнаджиев, но това е първата й самостоятелна. Любимите й цветове са розово, лилаво, жълто и червено. Обича да рисува всичко и предпочита боите пред флумастерите. 

Сред посетителите на изложбата беше и президентът на конфедерацията на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов, който закупи една от картините на Дара.

Снимка: Евгений Милов

„Избрах я по усет. Избра я сърцето ми и каза тази картина ми хареса. Чудесното усещане, че си помогнал на една кауза, което всъщност е и водещото.“

Събраните средства от продадените картини на младата художничка ще бъдат дарени на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Снимка: Евгений Милов

Художникът Иван Яхнаджиев от 25 години работи с деца и участва в различни изложби с благотворителна цел. Миналият месец той гостува в Благоевград и рисува заедно с учениците там.