Големият победител на наградите ''Златен глобус'' бе филмът ''Опенхаймер'', разказващ за създателя на атомната бомба. Той спечели пет награди, включително за най-добър филм. В същото време „Барби“, който имаше 9 номинации, си тръгна само с две.

„Опенхаймер“ е интересна история, разказана с въображение от Кристофър Нолан, а и Килиън Мърфи играе чудесно. Докато „Барби“ е инфантилен, една сдъвкана история. Очаквах повече от този филм, защото е правен от жена. Харесвам Грета Гъруиг, но тук феминизмът беше фейк, доста елементарно представен. „Барби“ се е получил нито за възрастни, нито за деца“ – коментира културологът Юлия Владимирова в "Тази събота и неделя".

Тя припомни, че все пак „Опенхаймер“ и „Барби“ са спасили кризата, в която киното изпадна заради голямата стачка на сценаристите, към която се присъединиха и актьорите.

„Радвам се, че „Клети създания“ спечели за най-добър мюзикъл. Филмът с Ема Стоун и Уилям Дефо е едно феминистично преосмисляне на историята за Франкенщайн. Също женски филм, но разказан с хубав, интелигентен хумор. Надявам се да получи и "Оскар" – добави Юлия Владимирова.

Според нея на "Оскар"-ите „Опенхаймер“ отново ще доминира.

„Харесвам много и „Убийците на цветната луна“, защото киното на Скорсезе ми въздейства. Това е интересна история, разказана хипнотично. Много добър е и биографичният филма за Бърнстейн – „Маестро“. Брадли Купър, който е и режисьор, прави силна роля, много по-добра от тази в „Роди се звезда“ – счита културологът.

Вижте целия разговор във видеото горе.