Известната перкусианистка Василена Серафимова е в България за авторски концерт на музиканта Христо Йоцов с Плевенската филхармония. Поводът е 70 години от създаването й.

Представления са планирани в Плевен и София, споделя тя в „Тази събота и неделя“ по bTV.

Някои хора наричат Василена „Кралицата на маримбата“. Освен музикант, тя прави и собствени палки за марибма, които се използват от световноизвестни музиканти днес.

Василена се ражда в семейство на музиканти. Затова е логичен и пътят й - този на музиката. Завършва училище по изкуствата в Плевен в класа на баща си. Майка й също й преподава, уроците по теоретични предмети като анализ и контрапункт. След завършване на средното си образование Василена заминава за Франция, за да продължи по пътя на музиката.

След две завършени магистратури в чужбина, тя прави специализация в Ню Йорк, темата й върху една от дипломните работи е българската народна музика. Василена обожава България и се завръща да свири тук на наша сцена с български музиканти.

Известната перкусианистка споделя и своята тайна - свири боса.

Причната? Така се чувства като балерина или танцьорка. Когато няма обувки, е по-свободна да танцува.  

Защо музиката е пътеводната й светлина и как съчетава музиката с преподаването в Париж и в Швейцария - гледайте във видеото.