Те стават една от най-популярните и най-успешни поп групи от 1974 г. до 1982 г. и най-разпознаваемите музикални изпълнители от Швеция, начело на много световни класации. АББА продава 370 милиона албума, което ги нарежда на второ място по продажби в Европа след Бийтълс и на четвърто място в света. Преди седмица те се събраха в Лондон, за да представят най-новия си проект. От там с официалния им биограф ни среща, Васил Христов.

Снимка: Getty Images

Карл Магнус Палм е автор на 8 книги за групата и сам признава, че членовете и често го търсят, за да опреснят спомените си за конкретни дати или професионални моменти от историята на легендарната им група. За историята на АББА говорихме минути преди премиерата на дългоочакваното им завръщане на сцена в Лондон, което, въпреки, че е дигитално се превърна в огромно музикално събитие.

"Нещо, което много малко се знае от историята на АББА, е че преди да започнат да записват като поп група през 1972, две години преди това, нещо, което се опитват да направят заедно е кабаретно шоу ФЕСТ ФОЛКС, което се превежда като ,,Купонджиите", сподели Карл Магнус Палм за bTV. "Те обикалят из страната като пеят песни със забавни текстове и правят скечове, но шоуто се оказва пълен провал и създава голямо напрежение между тях. По това време те не се познават много добре. Заради ужасното представяне за малко да се откажат от общите планове за по-нататъшни участия. Но за щастие те променят своето мнение няколко години по-късно."

Снимка: Getty Images

Групата е съставена от четирима души, които всъщност са семейни двойки - Бьорн Улвеус и Агнета Фелскуг и Бени Андершон с Ани-Фрид Люнгста. Името на групата е акроним на първите букви на първите им имена. През 80-те години и двете семейства се разпадат, но групата вече се е превърнала в световен музикален феномен с десетки шлагери.

"Първият наистина знаменателен момент от историята на АББА е моментът, в който Бьорн и Бени се срещат през юни 1966 година - и двамата след турнета на групите, с които са в този момент и моментът е бил нещо от рода на - ,, О, това си ти?", ,, О, здравей? Как си?", но веднага са усетили енергията помежду си и само няколко месеца по-късно, създават първата си песен заедно и се превръщат в наистина добри приятели. Мисля, че това е основополагащият момент, в който откриват, че могат да работят заедно. Това е изключително важен момент."

Снимка: Getty Images

Успехът на групата се дължи на оригинални, лесно възприемащи се мелодии, поп-аранжименти и сексапилни вокалистки. Това превръща квартета в световна сензация за доста години напред.

"Вторият много важен момент от историята им очевидно е участието им в "Евровизия" в Брайтън, в Англия през април 1974 с "Waterloo", защото преди това те са просто група, която е известна само в скандинавските страни и в една, две европейски страни. Но след това всички по света разбират кои са те. Техният мениджър Стиг Андершон е подготвил всичко. Подготвени записи. Всичко! Представяте ли си - било е като да натиснеш едно копче и след това всички са знаели, кои са те. И това е било страшно важно, защото никой не го е правил по този начин преди това, още по-малко някой от Швеция."

Снимка: Getty Images

Албумите, турнетата и неповторимият стил на групата прави АББА легенда. Личните им конфликти обаче стават творчески, така че в зенита на славата си групата е на път да се разпадне. Това става в края на 1982 г. И няма официално изявление за това какви са причините за разпадането на групата.

"Третият много важен момент в историята на АББА е моментът, в който те записват песента "The winner takes it all", която е и моята любима песен на АББА. Аз смятам, че те съзнателно са работили за този момент и са мислили за момент като този. И са създали нещо изключително. То има точния баланс между въздействащ текст, и музика, която привлича. Тя е толкова проста, само две музикални линии, които се преплитат в тази песен, но крайният резултат е впечатляващ. И казва. Ето това е което искахме да постигнем."

Снимка: Getty Images

Четиримата тръгват по различни пътища през 1982 г. и се събират заедно за първи път от десетилетия през 2016 г., на частно събитие, което отбелязва 50-годишнина от първата среща между Бьорн и Бени. Преди седмица те се появяват на премиерата на концертите си в Лондон, за да видят реализиран един от най-модерните и мащабни музикални проекти в историята. На сцената изпълнителите изглеждат както през най-силните години от кариерата си. Изображенията им не са 3D-холограми, а се излъчват върху огромен екран с много висока резолюция, допълнени с впечатляващи светлинни ефекти и технология на прожектиране, която създава впечатлението за триизмерна дълбочина.

"Смятам, че концепцията на "Воаяж" за дигитални аватари е много модерен начин за представяне на нещата, защото съчетава модерните технологии с нещо познато. Това е модерният начин, по който младите хора се забавляват. Те отиват на шоу, където диджея застава на сцената, пуска записи и всички са много развълнувани. И тук технологията е водеща, отколкото обикновена банда с китари, която свири на обикновен концерт. И това, което може да се види, това, което АББА прави, се доближава много до един Ди Джей сет, отколкото класически рок концерт. И по този начин те го правят модерно и съвременно."

Снимка: Getty Images

ABBA не е просто група, която бележи 70-те години на миналия век - това е цяла музикална ера, с която израстват поколения хора и много хора не си дават сметка колко важни са те за съвременната музика.

"Смятам, че АББА са изключително важни за съвременната музика, защото музиката, която те създават през 70 и 80-те години са основополагащи за съвременната поп-музика. Много от всички успешни създатели на хитове днес като Макс Мартин и всички останали са вдъхновени от АББА и се връщат към АББА, за да видят как се правят нещата, за да ги направят така и да създадат хитове.

До октомври, всеки ден, в Лондон, можете да преживеете АББА.