Татяна Иванова от малка е любопитна и склонна да се записва на всякакви извънкласни занимания. Когато попораства, започва да се интересува от метрологията, астрономията и инженерството. Така се ражда и мечтата й да стане първата българска жена астронавт. Към днешна дата Татяна вече е приета в единствената програма в света, тренираща и сертифицираща кандидат-астронавти за участие в суборбитален полет. Рапърът 100 Кила ѝ подава ръка и ще финансира пътя ѝ към най-голямата ѝ мечта. 

Февруари догодина Татяна трябва да замине за Флорида, където е приета в космическа академия. Проектът, в който тя участва, е финансиран от НАСА, а треньорите са истински астронавти.

“За да станеш космонавт, трябва да имаш много силно резюме и моята идея е там да изградя такова".

Досега Татяна е участвала в два космически лагера на НАСА, в Spacechallengecamp, където построяват работещ макет на наземна станция и сателит, посещавала е и два мастъркласа по физика на елементарните частици на Церн.

Татяна е студент по инженерна физика, в биографията й присъства опит със скайдайвинг и скубадайвинг. Обича да пее, харесва българските песни, но слуша и метъл, свири и на барабани.

“Най-важното за един астронавт е да умее да взима правилните решения много бързо и да е под пълен самоконтрол, защото от това зависи живота ти”, споделя младото момиче.

По пътя на Татяна към мечтата й има обаче една чисто административна пречка - България не е пълноправен член на Европейската космическа агенция. 

“Това е нещото, за което се боря от две години насам. Решението на този проблем зависи от управляващите. За да станем член на ЕСА, държавата ни трябва да плати близо 1 млн. евро.”

Младата българка има и други приятели като нея, които ходят по Олимпиади, печелят медали по света и мечтаят да станат български космонавти. 

Татяна разказва, че космическите лагери, които посещава, са доста предизвикателни. На американския лагер, на който е била например, са имали 3-часова мисия, която е била симулация сякаш са на космически кораб.

“Да, не излиташ, но цялото напрежение, целият стрес е сякаш наистина си на мисия. Имахме 3 пъти по-силно притегляне.”

Академията, в която ще участва Татяна догодина, е с много сериозна програма - висш пилотаж на самолети, експерименти във въздуха, ще им намаляват нивата на кислород.

В САЩ и Турция младата българка е участвала в симулации на излитане на ракета. 

Музикалният изпълнител 100 Кила се свързва с майката на Татяна и чрез своята фондация “100 кила” иска да подкрепи мечтата на младото момиче.

“Фондацията е да помага на деца с изключителни таланти. Моята съпруга ми каза за Танчето и когато видях един млад и амбициозен човек, всестранно развит с високи цели, се зарадвах, че фондацията ще застане зад нея”, споделя 100 Кила.

Певецът добави, че е се е справил добре със средното си образование и планира да запише и висше. Преди две седмици излезе новата му песен “Best of my life”, която е за всички влюбени и търсещите любовта.