Лесли Хоуърд е световноизвестен пианист, награждаван музикант и вписан в книгата за рекордите на Гинес, като единственият музикант на планетата, записал всички произведения на композитора Ференц Лист. Но днес съм в дома на Лесли, не за да говорим за неговата невероятна музикална, композиторска и преподавателска кариера, а за един негов ученик - Евгени Генчев от "Ергенът".

"Той е комплексна личност, като повечето от нас, предполагам. Но той има способността да общува много лесно с хората. Мисля, че той мисли много задълбочено върху всяко нещо, което прави, но той успява и да се плъзва по повърхността на нещата с усмивка. Но не и когато свири на пианото. Когато то е пред него, нещата винаги са сериозни. Разбира се, той успява да се представи много добре. Доста е фотогеничен, за разлика от много други, и той го знае, разбира се, но не е суетен. Само малко!", казва Хоуърд.

Все качества, които са подходящи за ерген-мечта. А освен, че очевидно отговаря на високите изисквания за това, Евгени Генчев, е и превъзходен музикант. Лесли Хоуърд е първият външен професор, пред когото Евгени свири през първата си година в Кралската музикална академия в Лондон.

"Той е превъзходен пианист. За първи път го чух на един майсторски клас, когато е бил… О, господи! Вероятно е бил в средата на тийнейджърските му години. Просто дете. Но извличаше толкова красиви звуци, и ще бъде честно да кажа, че това не се среща често при деца, да свириш все едно, че жонглираш, като магьосник", допълва Хоуърд.

Лесли препоръчва Евгени да бъда поканен в The Keyboard Trust и да представя организацията в САЩ, където е неговото първо официално турне.

"Независимо от музиката, която свири, а той свири впечатляващ репертоар от различни неща - вие може да ги чуете в YouTube, има хиляди от тях, но те се отличават в изключителното си звучене", заявява Хоуърд.

"Още древните гърци за знаели това, хиляди години преди нас. Ако искаш да бъдеш физик, ти задължително трябва да учиш и музика, ако искаш да си актьор или архитект, ти трябва а учиш музика, защото музиката е като "храна за боговете". Тя е извън всеки житейски опит, който ние имаме", споделя пианистът.

А дали музиката е променила Евгени, питам с любопитство Лесли.

"Неговият начин да общува с хората е много спокоен, лек и уважителен. Което е повече отколкото някой хора могат да разберат. Той не се изнервя лесно. Чувства се добре в своята кожа и е щастлив с хората, с които общува. И аз съм сигурен, че това му помага много в житейския му път и отношенията с другите хора", казва Хоуърд.

И ако музиката е толкова сериозно оръжие, достатъчна ли е да покори нечие сърце?

"Ясно е, че ако се опитвате да направите нещо само, за да привлечете вниманието на някого, когото искате да впечатлите, ще проработи. Но това не означава, непременно, че ще ви промени, ако не сте добър човек, или ще замести един добър разговор с човека, когото харесвате. Може да му покажете какво харесвате, но това няма да е достатъчно за една връзка, ще имате фен, но няма да имате влюбен във вас човек, не и сериозен такъв. Ще имате някого, когото сте заслепили за една нощ", допълва Хоуърд.

Как Евгени ще използва тези оръжия? Предстои да разберем съвсем скоро.