В предаването "Преди обед" Стоян Михалев и Виктор Стоянов си спомниха как е създаден хитът "Вярвам в теб" и как двамата са започнали да работят заедно.

"Аз бях в испанската паралелка на Френската гимназия и когато създадохме "Киора" вече бях измислил и музиката, и текста", разказва Стоян. "Измислих парчето през 1989 г., през 1990 г. събрахме групата и през 1991 г. най-сетне събрахме пари, за да я запишем в първото частно професионално студио у нас. Искахме да ни се маха от главата, за да може да пристъпваме към нови песни."

Песента не попада в песенен конкурс на БНР ("Защото не бяхме от старата школа", казва Стоян), но пък редакторите в радиото я харесват и започват да я въртят - първо по един-два пъти на ден, но с времето зачастявали пусканията. През 1992 г. "Вярвам в теб" бива призната за хит на годината от вестник "Ритъм".

След това групата започва много да пътува из страната и да взима участие във всякакви концерти и фестивали. "Имам спомен, че дори сме били на Златен Рок Орфей", смее се Стоян Михалев.

Виктор Стоянов първоначално е предубеден към Стоян. Той е почитател на по-твърдата музика и смята бъдещата си дуетна половинка за нарицателно за хитове. "Когато вдигнах телефона и чух: "Аз съм Стоян Михалев" реших, че някой от квартала се шегува и затворих. И така няколко пъти", спомня си Виктор запознанството им.

Той подложил Стоян на изпитание - трябвало е да докаже музикалната си състоятелност.

"Спомням си как слиза от автобус 86, а в ръцете му - огромен нотен лист, на който бе разписал интродукцията на "Леден сън". Така се убедих, че е музикално грамотен".

Какво е за тях "Вярвам в теб"?

"За мен това е виртуален пропуск във вечността. Даже когато няма да ме има на тази земя, тази песен ще бъде отпечатък от това, което съм направил", казва Стоян.

"За мен тази песен е олицетворение на цяло едно поколение. Това ми носи носталгия, но и надежда, защото то е все още наоколо", допълва Виктор.

Какво още казват двамата за песента чуйте във видеото по-горе, а цялото предаване може да гледате на btvplus.bg.