Рекордът за най-голям спящ великан върху покрив на сграда принадлежи на френските художници Ела и Питър. Звучи объркващо – как така великан и защо спи? Нали не съществуваха? Съществуват – във вълшебното изкуство на френското дуо.

Можете да откриете най-гигантската им рисунка върху площ от 25 хиляди квадратни метра на покрив в Норвегия. Повече за изгуството си те разказаха в специално интервю за COOLt. 

"Ние сме художници и сме свикнали да рисуваме на пода, на тавана, на сгради, навън и на закрито, в снега, върху дърветата, скалите. Освен това танцуваме и пеем под дъжда", казва Питър. 

"Имаме нужда да сме в досег с хората, затова рисуваме навън. Така се свързваме с хора, които не сме избрали. На затворено място хората избират дали да влязат вътре. Докато навън няма избор – има случайност", споделя Ела. 

"В началото започнахме да рисуваме на хартия. После започнахме да търсим повече случайности и изненади в нашия свят. Затова започнахме да рисуваме по стените. После искахме друга перспектива за нашето изкуство. Затова вече не рисуваме само на стени и на покриви. Започнахме и да разрушаваме изкуството си, като взривяваме мястото, на което са нарисувани. Снимаме целия процес на забавен каданс, за да създадем ново изживяване", разказва още Питър. 

Ела и Питър изпитват и други крайности на творчеството. Те рисуват и върху сняг – рискуват творбата им да живее само няколко дни, но намират удоволствие в това да наблюдават процеса на заличаване

Технологията на рисуване върху сняг е изключително трудна и се изисква силна вяра и доверие в способностите на художниците. Обикновено двамата артисти използват мастило за изображенията си в снега, но последната им снежна картина изработват с помощта на голяма четка. С нея те просто избутват снежната покривка и така се получават новите очертания на огромната картина. 

Ела и Питър се срещат инцидентно, докато и двамата рисуват на стените на две съседни улици. Увлечени в работа, те чуват странен шум, събират бързо материалите си и побягват в една и съща посока. Изведнъж зад един ъгъл, двамата художници се сблъскват и… така се ражда талантливият тандем.  

"Бяхме много млади, когато се срещнахме. Не бяхме художници тогава, а търсехме какво можем да правим като творци. Не беше като среща между завършени художници, които започват да създават велики неща. Бяхме новаци. Като се срещнахме на улицата по случайност, започнахме да търсим как да обединим идеите си. Понеже много бързо се влюбихме, бяхме изпълнени с енергия и бързо намерихме общ стил на рисуване", признава Ела. 

Можете да срещнете спящите великани на френското дуо из Франция, Норвегия, Чили, Португалия и дори в Пловдив.

"Те спят, защото са великани. Не искахме да плашим хората с такива гигантски образи, затова спят. Така изглеждат по уязвими и сладки", казва Ела.

"Те спят, защото не се чувстват свободни във физическата си обвивка, защото винаги са поставени в рамки. Така умът им е свободен, защото могат да сънуват други неща, които ги отвеждат на различни места", обяснява художничката. 

"Освен това ние искаме да си останем деца, да се забавляваме с творчеството си. Както при децата – ако им дадеш малък лист, те ще го запълнят с рисунка и ако им дадеш по-голям лист, отново ще го изрисуват целия. Целта ни не беше да нарисуваме най-големия великан. Всеки път хората ни предоставяха покриви за рисуване и изображенията растяха все повече. Но нашата цел не е да направим най-голямата рисунка, а да намираме нови перспективи и предизвикателства и да превъзмогваме всички проблеми по пътя. Това е най-интересното", добавя Питър. 

Интересно е как си споделят работата по време на рисуване на великаните: Питър отговаря за барбекюто, бирата и музиката, а през това време Ела танцува около огъня. 

С рисунките на великани те искат всеки минувач сам да си направи извод за това какво сънува гигантът.