Напрежението в Народния театър получи своята развръзка в четвъртък, когато стана известно, че Александър Морфов е уволнен от поста главен режисьор на театъра, а Велислава Кръстева напуска позицията на ПР. В същия ден се проведе протест пред министерството на културата в подкрепа на Морфов и пресконференция на директора на театъра Васил Василев. Вижте позициите на част от замесените в скандала.  

"Аз виждам един много голям режисьор, който е уволнен дисциплинарно и това за мен е проблем като човек. Но, не виждам нарушение в закона", каза министърът на културата Найден Тодоров.

"Г-н Морфов сключи два договора с Народен театър "Иван Вазов" за продължаване на представленията "Животът е прекрасен" и "Хъшове" за авторски права. С това гарантирахме бъдещето на тези два спектакъла. Аз пазя достойнството на хората и многократно съм го показвал. По моя инициатива беше г-жа Кръстева, както и г-н Морфов. И двамата бяха по моя инициатива в качеството ми на директор, с което съм спазил буквата на закона. Те нямат нищо общо с личностите, а със служебните си задължения. Личностите в Националния театър не значат нищо. Националният театър значи", каза Васил Василев, директор на Народния театър.

"Преди 47 години съм дошъл тук. Животът ми мина тук. Подклаждаме огъня на неистината. Ако вървиш по пътеката на закона няма кой да те докосне. Ние се чувстваме добре и искаме да работим, но с правила и закони", каза актьорът Георги Мамалев.

"Този човек няма място в театъра въобще. Говорим за Васил Василев. Това, което направи освен, че е недопустимо, не само в Народтиня театър, той въобще няма място в нито един театър - заради начина, по който се държи и действа. Културната среда в България не е добра. Театрите според мен не функционират както трябва, трябва да се смени закона", каза Камен Донев.

За въшката наистина няма нищо по-отвратително от чистата риза. И това е така, защото, виж сега в българската култура има много театрални режисьори - много добри. Обаче, това което прави Сашо Морфов е друг вид естетика, друго нещо - това в връх в нашата култура", коментира Джеки Стоев.

Вижте повече във видеото най-горе.