Водещият на "Преди обед" Александър Кадиев се извини за думите си, казани в предаване от 12 февруари.

"Искам да се обърна към вас, зрителите на "Преди обед", на bTV, слушателите на bTV Radio, моите колеги и моите уважаеми гости, за да се извиня. Имам причина да го направя. Искам да се извиня за думите, с които емоционално коментирах информация, която поднесох некоректно в ефир. Неволно засегнах хора, които дълбоко уважавам.

Хора, с които съм израснал, които са част от най-близкото ми обкръжение. В моето семейство аз съм възпитаван в толерантност към различните, макар че ние никога не сме се отнасяли към света като към различен, а като единствен и като единен.

В нашето предаване ние много често сме давали трибуна на различни непривилегировани групи, често сме коментирали теми, които разкъсват обществото. Контрастни теми. Теми, които поляризират обществото. В студиото ни са гостували представители на ЛГБТИ+ групите и на много други малцинствени групи, въпреки че за мен няма групи. Всички сме едно. Всички сме едни и също, макар че примера, който дадох миналата седмица беше малко по-различен, за което дълбоко съжалявам, защото съм си позволил да бъда емоционален и некоректен. Това не трябва да се прави.

Също така вярвам, че единствения белег на цивилизованост във времето, в което е живеем, е толерантност. Всички ние да бъдем толерантни и разбиращи към ближните. Това, което ви казвам в момента, е самата истина."

Трансофобските и расистки изказвания бяха забелязани от група граждани, която изпрати писмо, в което посочват, че коментарите за новите правила в болница в Съсекс, Великобритания са не само оскърбителни за малцинствени групи, но и фактологически неверни.

Друг тема, на която обръщат внимание в писмото е расизма, който звучи в думите на водещия: "Ти чувал ли си за афроамерикански поет от висша… от световна величина?” и "Ама, ние нямаме нищо против, ама да кажем той афроамериканецът или азиатецът, като не може горкият да направи филм, аджеба защо трябва да се бута да прави филм?".