Журналистът Искра Урумова вплита митични истории, магични легенди, тайнствени места, самодиви и овчари в трилогията "Самодивски сезони", вдъхновена от красотата на българските митове и пъстрия ни фолклор.

"Нашият фолклор е толкова вълшебен и има такива цветни и богати образи.
Всички те са реални места. Когато съм изграждала сюжета, съм искала максимално да съм близо до истинските места с техните истински легенди", казва Искра за COOLt. 

Трилогията е пълна с приключения и неочаквани обрати. В сърцето на сюжета са самодивата Неда и овчарят Марко, между които пламва силна любов. 

Действието на книгата започва със селце, наречено Любовище. Любовище е в Пирин, в района на Сандански. То е много красиво и китно и до него се стига през един тунел. Самият тунел е направен на ръка преди много години от местното население. 

Целта на Искра е да накара по-младите хора в България да научат повече за  митологичните образи, да научат повече за българския фолклор и за тези магични и тайнствени места, които крие нашата иначе наистина малка земя.

"Имаме много, много такива места, които си заслужава да бъдат видени, разказани, ако пък бъдат вплетени в такъв приказен сюжет, мисля, че шансът да станат още по-популярни е по-голям. Ако може сюжетът да заведе хора по всички места, за които аз съм разказала, това би ме удовлетворило много. Село Шишенци е едно от местата, които съм включила в сюжета. То е всепризнатото царство на самодивите в България, защото там много хора разказват такива истории и много хора ходят там, за да проверят дали наистина има нещо странно в това селце. Там има такава легенда за една кървава сватба. Сватбарите са били избити и след това всяка нощ се чува сватбарска музика. Едни го наричат призраци на избити сватбари, други го наричат самодиви, там има една особена атмосфера, интересно е", сподели Искра. 

"Откраднато", "Обречено", "Опазено" е смайваща комбинация от романтична приказка, пътеводител из митичните кътчета на България и почит към родните традиции. Това е една съвсем истинска история за българските чудеса. 

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg.