„20 минути след кацането на военния самолет „Спартан“ в София, родилката, която бе докарана от Балчик, бе поставена на операционната маса. Тя беше в критично състояние след Цезарово сечение, което е извършено на 4 декември. На 38 години е, има близнаци. Състоянието ѝ вече е стабилно и тя е в съзнание“, съобщи на брифинг проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ “Майчин дом”.

„Пристигна с хемолитичен шок, с остра кръвозагуба. Направихме много сериозна организация. Досега в моята практика не бях виждал толкова добра логистика на Министерството на здравеопазването и на Министерството на отбраната“, посочи още той.

Д-р Костов заяви, че е оптимист за живота на жената. Той благодари на съдовите хирурзи от болница „Александър Чирков“, които са реагирали много адекватно, на колегите от спешна медицинска помощ, и на министъра, който е организирал цялата акция.

Операцията е продължила 3 часа. Възможно е да се стигне до нови кампании за кръводаряване. Д-р Костов коментира, че ако сме разполагали с медицински хеликоптер, вероятно всичко е щяло да премине много по-спокойно.

Темата можете да следите в bTV Новините.