Да се хвърлиш от хеликоптер, да полетиш от стените на средновековен замък или да скочиш от 28 м в езеро в пещера - това е въпросът за българина Тодор Спасов.

За него да скочиш от 28 м, падайки надолу със скорост над 90 км/ч и да се приземиш във водата, е ежедневие. Тодор е посветил живота си на височинните скокове и е първият българин, състезаващ се в т. нар. клиф дайвинг.

Риана Ифленд е австралийка, която миналата година спечели четвъртата си поредна световна титла в този спорт. Всъщност тя е най-успешната жена-скачач в този екстремен спорт за всички времена. 

Любовта към екстремните спортове ги събира и днес. Двойката обикаля дивите места из България в търсене на най-добрите места за скачане. Шампионите по височинни скокове във вода гостуваха в студиото на "Преди обед" по bTV, за да разкажат за преживяванията си. 

"Скачала съм повече от 20 години. През по-голямата част от живота ми правя това. Клиф дайвинг и хай дайвинг кариерата ми започна преди 4-5 години", казва Риана Ифленд.

"Когато малка бях гимнастичка и скачах на трамплин, като след това ми стана интересно да скачам във вода и се състезавах за Австралия - както знаете, там има много плажове", допълва тя.

"Височинните скокове във вода от 20 метра са доста опасен спорт, но и други спортове предизвикват такива рискове. За съжаление се случват такива неща, това е част от спорта. Имала съм няколко такива наранявания, но за радост - нищо сериозно", казва Риана Ифленд.

"Преди три години в Босна по време на състезания си разтегнах вътрешни сухожилия на крака", допълва австралийката.

"За мен е голямо удоволвие да посещавам България и да скачам, но Италия е едно от любимите ми места за скачане", казва Риана. 

"Когато бях на 21 години приключих като олимпийски състезател в дисциплината на 3 м и тогава реших да се посветя на фрий дайвинга", допълва Ифленд.

"Преди две седмици отидохме в Румъния в една от най-големите солни мини, която се намира на 120 метра под земята. Водата беше много солена - 70% по-солена от морската вода. Беше преживяване веднъж в живота. Много съм горда да кажа, че съм направила такъв скок", разказва екстремната спортистка.

"Работихме заедно във Франция, там се запознахме. Беше много мотивирана да се научи да прави височинни скокове. Първото й състезание беше в Абу Даби", казва българинът Тодор Спасов, който е скачал от 25 метра от хеликоптер.

Вижте какво още споделиха Риана Ифленд и Тодор Спасов във видеото най-горе.