Смелчаци скачаха от 24-метровия Стари мост в босненския град Мостар в неделя, продължавайки вековната традиция - 454-тото състезание по гмуркане от моста се проведе въпреки COVID-19 пандемията, която не попречи на посетителите да наблюдават зрелищните скокове на плувците.

Снимка: Getty Images

Стари мост над река Неретва се намира в старата част на Мостар, Босна и Херцеговина. Изграден е през 1557–1566 г. от османския архитект от християнски произход Синан, наричан още Коджа Мимар Синан ага, но според някои легенди – от неговия ученик Мимар Хайредин. На неговото място преди това е имало дървен мост, който висял окачен на вериги и се люлеел толкова силно, че хората били обземани от смъртен страх, когато трябвало да го преминат, по думите на османския историограф Хаджи Калфа.

Снимка: Getty Images

Според една от легендите архитектът Мимар Хайредин, натоварен със задачата да построи този уникален за времето си мост под заплаха от смърт, ако не се справи за деня на откриването, когато поддържащото моста скеле трябвало да бъде отстранено, бил подготвил собственото си погребение, тъй като не знаел дали се е справил.

Снимка: Getty Images

Мостът е дълъг 30 м и се издига на 24 м над реката в най-високата си точка. При построяването му Старият мост е най-големият с такава арка в света. Охранява се от две кули - Хелебия и Тара, наричани още "Пазителите на моста" или "мостари".

Снимка: Getty Images

"Той е като дъга, извисяваща се до небесата, простираща се от една скала до друга... Аз, клетият роб на Аллах, минах през 16 страни, но досега не бях виждал толкова висок мост, хвърлен от скала до скала толкова висока, колкото небето", пише османският пътешественик Евлия Челеби за моста, когато посещава града през 17 век.

Снимка: Getty Images

Стари мост е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство от 2005 г.

Снимка: Getty Images

На 9 ноември 1993 г., по време на войната в Босна и Херцеговина, мостът е разрушен. През 1995 г. започва реконструирането му и на 23 юли 2004 г. пред представители на 60 държави, е открит официално. Мостът символизира връзката между етносите в Херцеговина – хървати и босненци, както Вишеградският мост в Босна символизира връзката между босненци и сърби.

Снимка: Getty Images

В етнически поделеният южен босненски град Мостар на 20 декември ще бъдат проедени първите местни избори от 12 години насам, след обявено решение на Централната избирателна комисия.