Проект "Поетите" изнася най-красивите български лирики извън сцената и учебната стая и ги ситуира в града, там, където са се родили и са написани. 

"Целта на нашия проект е да върнем хората към поезията, по начина, по който е писана - от сърце.", споделя Диана Алексиева, която стои в основата му. 

НАЧАЛОТО

Диана Алексиева: "Първо започнахме да записваме видеа с Владо Пенев. После беше Теодора Духовникова. Не вярвахме, че ще има толкова голям интерес! Има видеа, които са гледани над 1 милион пъти и половина. Това ни накара да се замислим, че хората ще поискат да се видят с тези актьори и с тази поезия наживо. 

ИЗБОРЪТ

"Поетите" е проект, в който актьорите участват активно. Всеки от тях сам избира стихотворението, което е най-близко до сърцето му. 

Бойко Кръстанов: "Трудно се избира текст, защото има толкова хубави и толкова много автори. И да се спреш на едно е много сложно. Преди да започна участие в проекта, не бях от най-запалените фенове на поезията. Аз винаги чета проза. Чрез него обаче обърнах доста повече внимание на стиховете."

Стихотворението "Сватбата на мама", която Бойко Кръстанов избира, е едно от най-трогателните изпълнения.

Снимките на изпълнението му са на тепетата в Пловдив: "Познато ми беше, защото бях работил по-задълбочено по текста. Писаха ми много хора след това. И близки - поплакали са си..." 

ПРОМЯНА

Диана: "Изкарахме поезията от клишето, в което сме свикнали да я чуваме и да я четем. Постоянно откриваме нови автори. Има страхотна българска поезия и аз мисля, че тя трябва да се чете на езика, на който е писана. Тогава се разбира най-добре."

КАКВО НОВО?

На 21 декември ще се състои стрийм на живо на "Поетите". Хора в неравностойно положение и възрастни, които се интересуват от поезия, могат да се свържат с проекта, за да получат безплатен достъп. 

Цялото предаване "Тази събота, тази неделя" гледайте на btvplus.bg.