Затегнете коланите, защото е време за пътешествие. Днес отиваме на едно древно място, пълно с история!

Тръгваме по стъпките на Индиана Джоунс. Ще търсим Свещения Граал и ще намерим Осмото чудо на света... Отиваме в Йордания!

Древна, магична и сякаш нереална, Йордания те приютява на чаша арабско кафе с кардамон и черен чай със салвия и те изпраща със спомени за един друг свят – вълшебен и като от филм.

Самолетът ни днес каца в столицата Аман. Белият град се издига на няколко хълма, а този, който непременно трябва да посетите, е Цитаделата. Разходката тук е разходка из миналото – византийски църкви, римски амфитеатри и храмът на Херкулес.

На по-малко от час път е внушителният римски град Джераш, все още добре съхранен с триумфална арка, площади, хиподрум, театри, римски бани и храма на Артемида. Днес Джераш е сцена на фестивали, концерти, гладиаторски битки и надпревара с колесници.

Не с колесници, а с джипове или с камили ще се надпреварвате в Червената пустиня Вади Рум – снимачната площадка на филми като "Лорънс Арабски", "Прометей", "Трансформърс" и "Марсианецът". А за финал някой бедуин може и да ви почерпи чай с мента в пъстрата си бедуинска шатра.

Ако светът за вас е по-красив под водата и сте любители-гмуркачи, град Акаба е за вас! Кристално бистрите води на Червено море разкриват цветовете на подводния свят! Такъв няма в Мъртво море, но пък там има безплатни спа процедури, благодарение на лечебните му кал и сол. А и къде другаде може да си четете вестника на повърхността на водата, без да потъвате.

И както винаги, оставяме най-хубавото за финал. Петра – чудото на древния свят, изгубено в продължение на стотици години и преоткрито през 1812 г. от швейцарския изследовател Йохан Буркхарт. Петра е обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО и мястото, където Харисън Форд приключенства в "Индиана Джоунс".

Пригответе се за сериозно ходене пеша в тесни проходи, между скали с височина на четириетажни сгради, но гледката накрая си струва – храм, изсечен в 39-метрова розова скала.

Ако останете без дъх, дали от гледката, дали от умората, някой симпатичен бедуин с магаре ще ви върне обратно в реалността, защото тук всичко сякаш е сън.