Васил Петрийски е българска легенда в световния моден бранш. Започва кариерата си в началото на 90-те години и е един от създателите на ателието „Ариес уникат“, което разби представите за мода на българските артисти.

Заедно със Светла Димитрова и Жоро Пентаграм правят революция в модата по онова време. Изведнъж мълвата за тях се разнася като зараза и те сами не могат да осъзнаят как е възможно. Един ден взимат проба на Силвия Кацарова, на другия пък са в дома на Лили Иванова, след това правят „Мелодия на годината“ със Здравко и Катя от Ритон.

„Хората бяха много интересни, красиви, екзотични, млади, изпълнени с енергия и само им липсваше завършек от тези невероятни дрехи, които липсваха на пазара“, сподели дизайнерът за българските популярни личности от миналото в поредицата „Парчета живот“ на Радина Червенова.

Тя самата също припомни времената, когато всички знаменитости по онова време са се състезавали кой пръв ще облече уникален костюм, излязъл под логото на култовата модна къща.

Васил Петрийски е роден в Чепинци, село на десетина километра от София. Родителите му са притежавали големи стада с животни, а прадядо му е един от първите в софийския регион, който прави дрехи от овча кожа.

„Винаги съм имал голяма любов към текстила и години наред колекционирах огромни количества от цял свят, плюс фолклорната ми колекцията“, каза Васил Петрийски, който има богата колекция от народни носии, които събира от дете. И до днес в творчеството си той използва много мотиви от българските носии.

„Това е идентичността на България, природата рефлектира върху дрехите. Тези носии имат магия в себе си, защото са наричани за любов, за дълъг семеен живот. Те са давани като дарове на роднините и когато ти вливаш цялата си любов в един такъв плат или дреха, ти усещаш нейната енергия. Тя носи информация, която ние малко сме позабравили, защото цялата западноевропейска култура и американизирането като цяло ни е накарало да занемарим нещо, което е много по-стойностно“, сподели Васил Петрийски.

Когато става дизайнер на годината в България, негова клиентка, съпруга на посланика ни в Южна Африка, го кани да представи родината и новата си колекция в резиденцията пред жените на всички посланици. Тогава Васил решава да замине с цялото си семейство и две години по-късно вече има два бутика в Йоханесбург. И така „Петрински фешън“ се превръща във верига от магазини по всички молове.

„Когато летиш много високо, падаш от високо“, сподели Васил Петрийски за 2010 година, когато световна криза удря целия свят, включително и него.

В последно време дизайнерът рисува картини. Заради епидемията в Англия забраняват на всички бизнеси, които работят с клиенти, „да оперират“ и така, когато остава вкъщи за няколко месеца, започва да рисува портрети и да ги публикува в Инстаграм . Получава коментари от известни художници от цял свят и се амбицира. От много години мечтае да направи портрет на Лили Иванова или на Йорданка Христова.

„Реверанс“ е изложба с портрети на хората, променили живота му. Той рисува лицата на хората, които са били около него през годините. Държи обаче тези портрети да са нарисувани у нас и се прибира.

Така се завръща в родината и прекарва цял месец в барака, в която са гледани крави. Там подготвя всичко за своите картини. Сега вече е готов с изложбата, която той не нарича по този начин.

„Това не е изложба, това е едно частно парти, на което аз съм поканил хората, които познавам, близки са ми, следели са моето развитие и са част от моя живот. Те са моето семейство. Затова се казва „Реверанс“, това е моят поклон към тези, които обичам и са част от моя живот“, сподели Васил Петрийски.

„Искам да работя с младите хора в България и да привлека професионалисти от цяла Европа и Америка, с които да правим проекти тук, в страната“, обобщи световноизвестният българин.