Мария Оряшкова, родом от село Бъта, е единствената жена в света, носител на 5 световни титли по самбо. И тъй като самбото не е олимпийски спорт, преди две години тя се захваща с борба и става шампионка на България в тежка категория. При гостуването си в „Преди обед“ (bTV) тя сподели:

Брат ми тренираше самбо и джудо. Когато бях на 12, той ме заведе в залата и още с първата тренировка този спорт ме грабна. Много ми хареса да пребориш друг човек.

Имала съм доста трудности, налагало се е да пестя от закуски, но при повечето големи спортисти е така. Често са от бедни семейства.

През 2004 г. бях на спортен лагер на Белмекен за 26 дни. Всеки ден плачех, защото бях на 14, а тренирах с големите и не можех да издържам на натоварването. Казах си: „Не мога повече“, но след два дни размислих (смее се).

В нашия спорт има много контузии. Две операции на колената имам и след тях ми казваха, че няма да се върна към професионалния спорт. За щастие, с подкрепата на треньорите и много други хора, успях да се завърна.

Целия разговор можете да видите тук: 

От село Бъта е и победителят във "Фермата 2" Стоян Спасов.