Според статистиката на МВР всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие. Колко реално са жертвите обаче, не е ясно, заради тези, които не подават жалби. Мария Делчева от Стара Загора вече не помни броя на жалбите, които е подала през годините. Има и няколко ограничителни заповеди.

„Многократно ме е биел и пред децата. Многократно съм пускала жалба през годините, викала съм патрулка. Задържат го за 24 часа. После се прибира – 2-3 дни добре. И пак, и пак. Не спира. Още, и още продължава с тормоз”, разказва тя.

С бившия й съпруг били женени 16 години. Разведени са от 2 години. Имат две деца: дъщеря на 14 години – Галения, и син на 18 – Пламен. Момчето е със Синдром на Даун, с тежка умствена изостаналост и 95 процента инвалидност. Жената твърди, че през всичките години и към момента е жертва на насилие.

„Търпиш, търпиш и в един момент казваш: Край! Аз не мога да се прибера вкъщи и да няма никой. Винаги има някой, който яде и пие, или оркестър свири. Никога не е била празна къщата, винаги е имало някой у нас. Даже и съдийката попита при развода дали не искам нещо. Нищо не искам, само и само да се отърва“, споделя жената.

Бившият съпруг на Мария твърди, че никога не е упражнявал насилие срещу нея.
„Тя е пускала жалби, които не са основателни. Аз съм си понесъл наказанието, спазил съм си 7 месеца ограничителната заповед спрямо нея. Никога не съм я бил. За какво да я бия? Той Господ я е бил, аз ли да я бия?“,казва Иван Горанов.

За случая на Мария ни потърси нейната бивша свекърва, която от години живее и работи в Италия. Дешка Славова се притеснява, че жената ще влезе в черната хроника, нищо че със сина й са разведени.

„Този човек, според мен аз съм го родила, аз съм му дала живот, но той има някакви психични отклонения. Той се радва, когато вижда жертвата да страда, да се влачи по земята, едва ли не да му целува и краката. Още вечерта на сватбата е пребил Мима, още същата вечер прави такива изпълнения“, разказва Славова.

Чуйте цялата история във видеото горе.