Мариан Вълев е роден във Варна. Приет е "Право" в Софийски университет, но завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ през 1993 г. в класа на професор Енчо Халачев. В началото на кариерата си играе във филма "Граница", а също и в няколко театрални постановки. Дълги години живее в САЩ и Европа. Завръща се като лошото момче в ролята на гангстера Росен Гацов-Куката в сериала "Под прикритие." Този персонаж го превръща в абсолютен любимец на публиката. Следват роли в много български продукции. Успехът зад камера се оказва също толкова голям, колкото и успехът му пред обектива. През 2019 г. излиза филмът "Лошо момиче", изцяло режисиран и написан от него. Най-новата продукция с негово участие е "Жълт олеандър".

„Първата ми роля в киното бе в „Сезонът на канарчетата“ (1990) на Евгений Михайлов. Ходих на премиерата, но изобщо не се видях на екрана, а снимахме една седмица. Попитах Евгений защо и той ми отговори това, което казват всички режисьори „Много си добър, но се нарушаваше линията на филма и затова не те включих“, сподели Мариан Вълев в предаването „120 минути“.

Актьорът разказа и как се чувства по време на снимки. Това зависи много от филма:
„След 30 години в киното знам, че не съм най-лесният актьор за работа. В желанието да дам всичко от себе си съм краен, избухлив, тъжен, сантиментален… Ние, актьорите, не сме най-умните хора, но пък сме много емоционални и чувствителни. На снимките на „Жълт олеандър“ се чувствах се прекрасно и бях спокоен. Това се дължи на режисьора Лъчо Аврамов и на сценариста Димитър Стоянович, които направиха всичко възможно да дам най-доброто от себе си“.

Мариан Вълев сподели с усмивка, че е работил и с може би най-лошия режисьор в целия свят.

„Един германец, който е носител на цели три „Златни малинки“. Четеше вестник, докато снимахме филма, който вероятно бе корпоративна сделка на високо ниво. Забавен филм се получи“, коментира актьорът.

В "Жълт олеандър" той си партнира с Китодар Тодоров.

„Китодар е един от най-забавните колеги. Много интуитивен и инстиктивен по отношение на ролята, която изгражда“, сподели Мариан Вълев.

В предварително записано видео чухме и мнението на Китодар.

„Мариан е много откровен, не е двуличен, не е надут. Моят съвет е да бъде малко по-смирен“, заяви актьорът.

Мариан Вълев коментира и войната в Украйна.

„За съжаления, винаги ще има следваща война. Винаги някакви върхушки ще водят войни заради его или заради пари, а обикновените хора ще страдат. Хубавото е, че в един момент народът казва „Стоп!“ и падат глави, обезглавяват се крале. След революцията идва разцвет, а после отново война“, поясни актьорът.

Като син на учители той би дал два урока на аудиторията. На младите урок по щастие, материално и духовно, да не следват фалшивите идоли, а на големите – урок по памет. Кои сме ние, българите, които сме дали букви и език на милиони хора по света.

На финала на разговора Мариан Вълев сподели, че любимата му българска дума е „свобода“.