Лекар от Спешна помощ сменя предпазния екип срещу COVID-19 с расо. Той работи на първа линия и обикаля адреси на пациенти, но приключи ли смяната му - служи в църквата. Историята разказва Венета Георгиева от "Преди обед".

Д-р Слави Тодоров е на 27 години. Помни първия си ден като лекар, както и първия случай, заради който отива с линейката на адрес. "Беше на една баба с хипертонична криза. Медикирахме и я оставихме на място, но самото напрежение и стресът бяха ръка за ръка с мен през цялото време", споделя той.

Често, когато отива на адрес с екипа, не знае какво да очаква или пък информацията за случая е твърде оскъдна.

Д-р Тодоров е бил приет да учи в университет в чужбина със специалност "Информационни технологии". Избира обаче медицината и България, където в момента специализира "Образна диагностика". Не съжалява за избора си, дори и в този момент, в който случаите със съмнения за корона инфекции нарастват.

"Всеки втори, който вдигне температура, се притеснява за своето здраве и си мисли най-лошото. Вика спешна помощ , защото се съмнява, че е коронавирус. Мерките, които взимаме в такива случаи - обличаме екипите, слагаме маски, очила, ръкавици и калцуни. Чувстваме се защитени само доколкото могат да ни защитят облеклата. Рискът винаги съществува. След посещение при положителни случаи подлежим на дезинфекция, линейката също", разказва младият лекар.

Преди 12 години се обръща към вярата.

"Бях доста болнав като малък. Реших да скоча за кръста на Богоявление и имах късмета да го извадя. През 2008 г. бях покръстен от дядо Киприян. Оттогава насам гледам да помагам както мога на хората. Впоследствие станах и лекар и продължих да помагам."

Той вярва, че в църквата помага на хората душевно, с като медик - и тялом.

"Чувството на спасиш човешки живот е неописуемо. Става ти леко, животът добива повече цвят."

Д-р Тодоров е на мнение, че хората, които имат вяра, оздравяват по-бързо и по-качествено. А след като се излекуват, вярата им става още по-силна.

Ролята му на иподякон е особено важна за него.

"Когато отивам на адрес, си казвам Господ да бъде с нас, да ни води и ние да ходим по него. Вярвам, че Господ е с нас и вярвам, че всичко ще бъде наред", оптимистчен е лекарят.

Цялото предаване може да гледате на btvplus.bg.

https://ladyzone.bg/za-doma/semeistvo/novorodeno-drapna-maskata-na-lekar-i-snimkata-stana-simvol-za-nadezhdata-v-internet.html