Андрю Мортън е най-известният кралски биограф в света. Последната му книга "Елизабет и Маргарет - личния свят на двете сестри от Уиндзор" е посветена на сестрите Елизабет и Маргарет и техния личен свят на принцеси. "Ако Маргарет беше станала кралица, вероятно монархията щеше да бъде по-весела, но мисля, че тя щеше да бъде лоша кралица" - споделя то в разговор за предаването "120 минути".

"Това наистина е интригата за много хора - какво би се случило, ако Маргарет беше станала кралица. Това не е било невъзможно. Да си спомним двамата монарси преди това - Джордж V и Джордж VI, които са били втори в линията за наследяване на трона. Еднo от големите негодувания на принцеса Маргарет е било, че тя не е имала нужното образование и достъп до държавни документи, каквито сестра й е имала. Елизабет  била дъщеря на баща си - както той става крал с неохота, така и тя става кралица с неохота. Какво би се случило, ако Маргарет беше станала кралица. Щеше да бъде още по светски монарх. Знаете страстта й към балета, към театъра и танците. Вероятно монархията щеше да бъде по-весела и щеше да изгори в това, защото тя гореше до своя край. Но мисля, че щеше да бъде лоша кралица, ако една сутрин се беше събудила такава. Спомням си как Едуард VIII веднъж казва след едно дълго протягане:

Последните тъжни събития в кралския двор на най-известната съвременна монархия породиха много въпроси относно това

с какво ще бъде запомнена кралица Елизабет II - най-дълго управлявалият британски монарх в историята.

"Когато тя си отиде, това ще има огромно отражение върху позицията на Великобритания в света. Тя ще загуби много от това и ще постави въпроса за бъдещето на монархията. Когато Даяна умря, ние видяхме тази вълна от страдание, аз смятам, че когато това се случи и с кралицата, това ще има огромно отражение върху британското влияние върху света." 

Ще се отегли ли от обществения живот кралицата, която носи короната вече 70 години?

"Ако ме питате дали ще абдикира в полза на принц Чарлз - не. Тя го заяви пределно ясно. А дали принц Чарлз - най-дълго служилият като престолонаследник принц на Уелс в историята, ще отстъпи правото си на своя син, не ми се вярва. Имам предвид, представяте ли си, бедният човек - да стоиш в очакване като принц на Уелс година след година…"

Интервюто на Меган Маркъл и принц Хари с Опра Уинфри скандализира света с обвиненията в расизъм, отправени към кралското семейство. 

Все още се спори дали Меган Маркъл се опитва да копира успеха и да постигне влиянието, което принцеса Даяна имаше върху света. На 1 юли в Лондон ще бъде открита статуя на принцеса Даяна и се очаква събитието да покаже за пореден път колко недостижима е тя в образа, който оставя за историята.

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg.