Легендарният български музикант Кирил Маричков гостува в студиото на "Тази сутрин" по bTV. Наското той получи престижната награда "Икар" за принос към съвремената българска музика от Гилдията на музикалните артисти.

"Не може да не съм трогнат, чест е всяка такава награда", казва Кирил Маричков.

"Най-тъжното и подтискащото беше как седяхме на сцената с маски пред един напълно празен салон", допълва той.

"Започнах да пиша книга. Нямах такива намерения - да разправям разни весели случки с "Щурците", казва Маричков.

"Покрай пандемията започнах да си припомням много неща. Ако не съм сигурен, се обаждах на мои съученици, за да уточняваме с тях нещата", допълва той.

"Друго интересно в книгата - моят баща има изключително интересна биография. Той е със същото име - Кирил Маричков. Вмъкнах някои от неговите мемоари в книгата, той почина, без да може да ги издаде. Те са свързани с интересни политически събития", казва Маричков.

"В час по физкултура ме видяха да нося кръстче, но учителят ми го скъса и ми го взе", спомня си той детството, както и един "неуспешен спомен за проминаване на мозъците" в детския дом, където го учат, че няма Бог, а само "чичко Сталин" е добър и дава бонбони.

"Много е важно да си вадим изводи от историята, защото тя може да се повтори и то в много по-лош вариант", казва Маричков.

"Алчност и глупост - за това пея в една от песните, няма световни конспирации, няма някакви суперпланове на някакви зли сили. Има две неща, които владеят света - алчността и глупостта. Алчността, която предлага световна конспирация; глупостта, която ще спасява своята малка нация. Алчността, която продава и глупостта, която купува", казва той за едноименното парче от новия си концептуален албум, който определя като "равносметка".

"Трябва да се смирим пред природата - няма световни конспирации. Ако има такава, тя е вселенска и е между Дядо Господ и Природата - може би те по някакъв начин искат да ни дадат някакъв урок", допълва музикантът.

"Надявам се наистина здравия разум да продължава да води и да побеждава. Но съм леко скептичен в това отношение. Леко духът започва да се губи. Нещо не го виждам този дух напоследък. Прекалено малко се мисли, прекалено много се гледа в телефони", коментира Маричков живота в България.

Вижте какво още сподели Кирил Маричков във видеото най-горе.