Академик Богдан Петрунов (имунолог и алерголог) споделя в "Духът на здравето" с д-р Неделя Щонова какви имуностимуланти да приемаме, за да стимулираме организма си по време на пандемията от COVID-19.

"Аз не съм никак спокоен от това, което ни чака. Наближава времето и на грипните епидемии. Сега е времето, когато не сме болни, когато сме клинично здрави, да стимулираме нашия вроден, естествен имунитет. Не трябва да се разчита на имуностимулиращи препарати, когато вече сте развили клинична картина. При зараза с COVID-19 настъпва т.нар цитокинова буря, която е  токсично явление за организма. Но докато сме клинично здрави, е изключително важно да стимулираме имунитета."

Можем да го правим с много имуностимулатори, хранителни добавки, витамин С, витамин D, витамин А, цинк, магнезий, литий. 

  • За витамин Д - в определените дози (от 500 до 1500 нанограма на милилитър) е напълно полезно и утвърдено като мярка.
  • Витамин С - той има тромботична активност, затова трябва да сме внимателни с неговото приемане. 

Академик Петрунов сподели още, че стресът също оказва голямо влияние на имунната система.

За това как ще протече заболяването има значение колко голям вирусен товар ще попадне в организма.

"Категорично е доказано, че маските и шлемовете намаляват вероятността от заразяване с COVID-19 с не по-малко от 30%. Разбира се, трябва да носим маски. Това е единственият начин да се предпазим при липсата на лекарство и ваксина."

"Колективният имунитет се изгражда бавно и трудно. Последно проучване върху 12 000 души във Франция показва, че едва 5% от хората са изградили антитела в края на изследването", сподели актуални данни ученият. 

По отношение на битовата активност академикът препоръчва висока хигиена

Храните, които могат да ни помогнат за имунитета, са съдържащите витамин C и антиоксиданти - лимони, всякакви свежи плодове и зеленчуци. Академикът препоръчва също чист въздух на открито и спорт.

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg.