Зрителите на bTV познават родолюбеца Ивайло Шопски от предаването „Фермата“. Всеки понеделник той, заедно с оркестър „Шевица“, разказват чрез музика и танци истории за воеводи и герои от българското минало. Сега обаче мъжът е решил да достигне дори до повече хора и заедно с оркестъра са създали албум с песни за различни герои от българската история.

В студиото на предаването „Тази сутрин“ Ивайло Шопски обясни, че албумът ще съдържа 15 песни и 15 инструментала. Музиката ще върви с книжка с текстове, за да могат хората да пеят заедно с мелодията.

Всяка песен е посветена на малко известен герой от българската история. На много от тях са кръстени улици или цели местности, но за повечето българи подвизите им остават неизвестни. Ивайло Шопски даде пример с брата на капитан Петко Войвода - Стайко, за когото сравнително малко хора а чували. Той загива в сражение в местността, която днес е известна като Стайкова ливада.

Музиката за всяка песен е вдъхновена от фолклорния стил, характерен за мястото, от където е бил съответният воевода или герой. Това е отбелязано в книжката, така че хората ще могат да видят разликата в стила на музиката от всички краища на страната, а и от Бесарабия, защото, както се шегува Ивайло Шопски, с оркестър „Шевица“ са „анексирали Бесарабия“.

12 от песните вече имат готов видеоклип, а скоро ще бъдат заснети клипове и за останалите 3. Целта на Шопски е по този начин да достигне до по-млади българи, потребители на YouTube.

На въпроса на Антон Хекимян защо има такава страст към българския фолклор и паметта за българските герои, Шопски отговори, че за него това е точно толкова голяма необходимост, колкото да пие вода.

Цялото интервю можете да видите във видеото от предаването „Тази сутрин“ по bTV.