Тримесечно бебе с рядко генетично заболяване беше транспортирано с военен самолет до Франция. То страда от дихателни затруднения и по време на сън може изцяло да спре да диша. Бебето се ражда в "Майчин дом" в София, където три месеца за него се грижат български специалисти.

Експертна комисия препоръчва то да бъде лекувано в клиника в Париж. Днес детето е в добро състояние в центъра за лечение на подобни заболявания.

Неонатологът д-р Анета Попиванова и акушерката Камелия Спасова от "Майчин дом" са се грижили за бебето и са го придружили до Франция. Те споделиха, че това за Европа е центърът за пододни заболявания. Има и други центрове, но за по-големи деца.

Д-р Попиванова поясни, че бебето е на апарат за изкуствено дишане 6 часа след раждането си. То е с вроден централен хиповентилационен синдром, който може да предизвика смърт по време на сън:

„Той се изразява в това, че в течение на съня при бебето започва да намалява кислородът, а въглеродът се вдига. Самите дихателни екскурзии на белия дроб намаляват като честота и обем и бебето, заспивайки, може и да умре“, поясни акушерката Камелия Спасова.

Тя описа транспортирането на бебето с военен самолет като „много отговорно, леко страховито и в крайна сметка успешно!“.

„Този случай показа колко е важно да има много добра координация между медицинските и държавните институции“ – допълни д-р Анета Попиванова.

У нас е имало подобен случай преди четири години, като детето отново е транспортирано във Франция, а днес се развива сравнително добре.

Вижте целия разговор във видеото горе.