Денина Мартин и Мари Константин са едни от известните български инфлуенсъри. И двете създават съдържание, свързано с мода, красота и пътешествия. Каква точно е работата на инфлуенсъра двете споделят като гости в седмична рубрика на Зейнеб Маджурова в предаването „Тази сутрин“.    

За да станеш инфлуенсър в България, все още няма нужно конкретно образование. Денина Мартин е завършила маркетинг, а Мари Константин - ПР. 

"Да, това е професия, макар че за да се нарече професия, трябва да си завършил образование в сферата. Но когато е нещо ново, тепърва ще се изготвя програма за образование. Но, да, професия и е според мен доста добре развиваща се." - твърди Мари Константин. 

Според Денина Мартин инфлуенсърството в България е започнало да се обособява от 2017 г. На Запад това се случва от по-отдавна. В последните 1-2 г. нещата според нея се случват по-интензивно и на хората, които се занимават с това, се гледа доста по-сериозно. 

Нейното първото платено партньорство се е случило през 2015 г. Тогава тя се занимава с блога си, който й е само хоби. 

"Първият ми хонорар беше 100 лв. Не бях с идеята да монетизирам този канал, то беше просто хоби за мен. Занимавах се с него по време на майчинството и ми доставяше изключително удоволствие. С годините нещата се развиха. Все повече хора започнаха да се занимават с това, а рекламодателите запонаха да гледат по-сериозно на нас. Трудно ми е да определя кога усетих, че вече имам влияние над последователите си. Може би когато реших да създам свой собствен бранд - модна линия дрехи под моето име. Тогава осъзнах, че има хора, които харесват това, което правя" - споделя тя. 

Мари Константин все още не е сигурна, че усеща влиянието си над хората. Според нея на използваната платформата се осъществява приятелска комуникация. 

"Затова не мисля, че мога да кажа, че имам някакво влияние. За мен това дори е леко негативно." - допълва тя.

И двете споделят мнението, че думата "инфлуенсър" е натоварена с негативно значение и не я харесват. 

Признават, че освен сериозната работа са им се случвали и гафове. Надяват се на това занимание да започне да се гледа все по-сериозно, а според Денина след 5 г. сигурно ще се появяват с холограми.  

В световен план футболистът Роналдо оглавява топ 5 на класацията за най-скъпо платени инфлуенсъри. За рекламна публикация той взима приблизително 1.6 милиона долара. 

Цялото предаване "Тази сутрин" гледайте на btvplus.bg.