В рубриката на "Преди обед" "Опасни връзки" Радина Червенова повдига въпроса дали раздялата на родителите е добро решение. Специалисти твърдят, че децата са просто оправдание за нежеланието на родителите да вземат нещата в свои ръце.

Радина Червенова задава въпроса „Да останем ли заедно заради детето?“ на Мариана Попова, която е категорична, че съвместен живот с някого, с когото вече нямате общи виждания, не е решение. Съпругът й – Веселин Плачков, е дете на разведени родители и споделя същото мнение. Когато родителите не се понасят помежду си, това носи много негативни емоции върху децата.

Гости в „Преди обед“ бяха още психологът Камелия Тодорова и телевизионната водеща Мариана Маринова. Заедно с Радина Червенова те обсъдиха темата за разпадането на едно семейство.

Психологът твърди, че едно дете е щастливо, когато майка му и баща му са добре. Ситуациите на скандали не са приятни както за родителите, така и за самите деца. Непоносимото поведение често се пренася към малките.

Мариана Маринова обясни разделите с времената, в които живеем днес. „Те ни направиха прекалено претенциозни. Станахме много чувствително към щастието“. В миналото хората са били сплотени и са живели щастливи заедно, а днес често търсим причини в половинките си за личното си нещастие.

Последиците от решението да останем заедно „заради децата“

Психологът споделя, че детето неизбежно чувства вина за положението, в което са родителите му. Важно е да има разговор за раздялата с него, независимо на каква възраст е то.

Фактор, влияещ върху психиката на едно дете, е времето, в което то е живяло в среда на неуважение, крясъци и неразбирателство. Децата стават буфер за емоциите на своите родители. Влизането в коалиция с мъничето също е грешна стъпка, която се проявява на по-късен етап в живота му.