Цветана Манева е родена на 30 януари в Пловдив в семейството на актьора Георги Манев. Завършва ВИТИЗ със специалност "актьорско майсторство" в класа на проф. Моис Бениеш. Дебютира на сцената на Пловдивския драматичен театър през 1967 г. През годините е играла в повечето големи театри в страната. Извън сцената Цветана Манева играе в над 50 български филма, най-известните, сред които: „Дами канят“, „Мера според мера“ и „Опасен чар“. Тя е почетен професор на НБУ, а през 2004 г. получава орден "Стара планина" за големите ѝ заслуги в областта на българския театър и кино.

„Не съм водила битки през живота си, но много хора водиха с мен. Животът е справяне. Вместо битки имах разочарования, главно от предателства на приятели“ – сподели Цветана Манева в „120 минути“.

Тя поясни, че заглавието на биографичната книга „Тя“ е измислено от авторите Яна Борисова и Георги Тошев.

„Беше ми интересно да разговарям с тях. Те включиха в книгата и хората, с които най-много съм работила и общувала. Това увеличи себестойността ми“ – призна Цветана Манева.

Баща й трудно е приел желанието й да стане актриса. В началото дори казал, че няма достатъчно качества, не изглеждала внушително и убедително.

„Тогава не можех да казвам „р“ и „л“. Толкова се притеснявах от него, че рецитирах материала за кандидатстване във ВИТИЗ с лице към стената. Първата година не ме приеха“ – разказа актрисата.

Внуците на Цветана Манева живеят във Виена – интелигентен град с традиции, по нейните думи. Петър, който в момента учи за журналист, е роден тук и заминава за Австрия на 6 години, докато малката Цветана е „виенчанка, там е родена, проговори едновременно български и немски“.

Цветана Манева сподели, че на своите студенти винаги казва да повярват в себе си и да бъдат решителни. По повод 24 май тя призна, че любимата й българска дума е копнеж.

„Копнежът е повече от мечта. За много неща копнея. Копнежите не се сбъдват, но дават енергия. Те развиват въображението, можеш да се видиш по-хубав“ – коментира актрисата.

При предишното си участие в „120 минути“ тя заяви, че за нея България е очакване.

„Продължавам да очаквам България да стане това, което заслужава“ – каза днес Цветана Манева.