"Или се влюбваш в тази работа и я работиш цял живот, или от първи път разбираш, че това не е за теб. Ляга ти на сърцето!" - казва Даниела Каролева, която от 15 години се занимава с деца аутисти. За сбъдването на мечтата тези деца да имат класни стаи разказват майките им в "Тази събота". 

Екипът на майстор Караджов превръща три обикновени класни стаи в иновативно пространство за децата със специални нужди. Те са предоставени от частно училище, но трябва да бъдат пригодени за нуждите на малчуганите. 

Така майките решават да се срещнат с екипа на майстор Караджов и да им споделят повече за техния социален проект. Оказвва се, че не много хора откликват на молбите, когато става дума за деца с аутизъм. Резултатите при тях изискват време, а работата и грижите са всеки ден.

"Тук не говорим за една операция и детето става, тръгва, то е спасено вече. Тук говорим за едно ежедневие ден след ден, година след година", споделя Христина Бабалова, майка на дете с аутизъм и член на сдружение ''Аутизъм - Образование, Бъдеще и Възможности''. 

Според терапевта Лилия Буровска това място ще даде на децата голям шанс. Те все още не са готови за интеграция в обикновен клас. Имат нужда от интензивна работа, след което ще могат да се приобщят към типичните деца. 

В една от залите, която е двигателната, майстор Караджов и екипът му поставят и допълнителни модули за развитие на психомоториката, което е изключително важно за децата. Те имат нужда и от специална организация на пространството.

"Ако в тази зала типични деца могат да работят около 10-15, при нас в това пространство могат да работят две-три деца активно. Това, което "Бригада нов дом" направи е, че когато реши да ремонтира една зала бонус, тя всъщност даде шанс на още три деца да бъдат включени в проекта."

Стаите стават много уютни, чисти и подредени. Това създава у децата усещае, че са си у дома. А именно спокойствието е една от важните предпоставки за техния напредък. 

А такъв определено има, когато се полагат нужните грижи и всичко се прави с любов и внимание. 

Децата се обучават по иновативна американска програма, която именно сдружението на майките въвежда в България.

След една година две от тях в момента правят изречения, което е следствие на този подход, сигурни са майките.  

"Бригада Нов дом" сбъдва и още една мечта - превръща празна стая в спортна зала. Там могат да се провеждат кондиционни тренировки и други спортни дейности, водени от треньори и доброволци.  Тези активности помагат на децата за координацията крак, ръка, ляво, дясно, което е много важно за децата от аутистичния спектър.  

Обединени от съдбата си, майките приемат трудностите като предизвикателство. Признават, че е тежко. Но са убедени, че когато са обединени, всичко се случва по-лесно. 

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg