Един от най-големите български писатели – Антон Дончев празнува тази година своя 90-годишен юбилей. Рожденият му ден стана повод и за първи път на едно място да бъдат събрани всички български и чуждестранни издания на творбите му, както и ръкописът на вечния роман "Време разделно". За първи път той вижда книгите си във всички издания на едно място на своя юбилей.

"Всяко издание е било за мен врата към една държава и за щастие една държава населена с приятели. Благодарен съм на книгите си, защото чрез тях се запознах с чудесни хора, които иначе нямаше да срещна", споделя той в предаването "Тази събота", в интервщю на Асен Манасиев. 

След повече от половин век активна кариера, той продължава да пази спомените за отминалите години.

"И не съжалявам за нищо, но много малко мъдрост имаше в това, което се случи с България."

Макар и на 90, акад. Дончев и днес продължава да се вълнува от всичко, което се случва с родината му. Но споделя, че иска по-често да чува думите "чест" и "достойнство".

"Ние приказваме зле, студено, без сърце, а това не е нашият език! Това което се случи в момента в България – българи да се изправят срещу българи, да стане наистина едно време разделно… Не може да имаш българско сърце и да не ти е мъчно за това, което се случва"

Цялото интервю гледайте на btvplus.bg >>>