„На 17-годишна възраст не бях напускал семейството си за повече от седмица, когато реших да уча в САЩ. Там е страхотно, но първия месец телефонната ми сметка беше над 1000 долара. Обаждах се всеки ден вкъщи. За да се почувствам в България, пусках в общата баня чалга - „Тигре, тигре“ и „Радка пиратка“. Не знам какво са си мислели за мен“ – споделя Андрей Давчев, който на 30 януари 2021 г. ще бъде един от лекторите на събитието „Живот и кариера – защо в България", организирано от платформата "Bulgaria Wants You", чийто партньор е bTV.

Андрей разказва как отива на стаж в Ню Йорк, който не е платен. С 800 долара трябва да изкара 3 месеца в големия град. Спи на пода в билярдната стая у един приятел, ходи пеша, защото няма пари за метро и всеки ден обядва китайско за 2,5 долара.

Завършва през 2000 г. и започва работа на Уолстрийт. Световният търговски център е само на 100-200 метра и една сутрин се чува гръм, след което започват да валят листове.

„Няма да забравя как хората скачаха от стотния етаж. 20 минути след като минах през метрото, станцията беше напълно унищожена, защото кулите се срутиха върху нея“ – спомня си Андрей.

Работата на Уолстрийт е 12 часа стоене пред 3-4 монитора, говорене по телефона и обработка на числа и сделки. Отнема му 5 години, за да разбере, че не е това, което го гъделичка отвътре. А и отпуската е само 10 дни годишно.

Завършва магистратура в London Business School, след което 7 години работи в Лондон и Амстердам за най-големия спортен гигант, както и за най-голямата компания в света за производство на алкохол.

„За онази възраст Ню Йорк беше правилното място за живеене, сега не бих се върнал там. Нито в Лондон или Амстердам... Баща ми имаше рак и исках да бъда със семейството си. Да карам ски с тях, да катеря планини. Исках и да работя с брат ми, който е създател на BG Menu. Върнах се в края на 2015 г. и съм много щастлив. В момента съм изпълнителен директор и съсобственик на семеен бизнес. От мен зависят успехите на 40-50 души и това е супер чувство! Искам да помогна за развитието на предприемаческата екосистема в България. Тук се чувствам по-пълноценен, щастлив и доволен“ – признава Андрей Давчев.

Целия материал можете да видите във видеото горе.