Жените са голяма слабост на писателя Ърнест Хемингуей. Преди да сложи край на живота си успява да се ожени 4 пъти, но едно пета жена изиграва много важна роля в живота и творчеството му - 18-годишната италианка Адриана Иванчич. Тя се превръща в негова муза и вдъхновява едни от най-големите му произведения, разкрива журналистът и писател Андреа ди Робилант.

"Хемингуей среща Адриана, когато вече не пише по начина, по който му се иска. Не е публикувал книга от 10 години и голяма част от литературните критици в Америка вече са го отписали - разказва Робилант в предаването "Преди обед". - След като среща Адриана от писмата и дневниците му веднага личи как креативността се влива обратно във вените му. И изведнъж той пак пише по начин, който го оставя доволен".

"Това не е било временно увлечение, а една силна, дълбока връзка между двамата, която е продължила е осем години. Тя е била последната му муза в най-буквалния смисъл - без нея той е нямало да напише последните си творби, сред които "Старецът и морето", допълва авторът.

Повече научете от видеото по-горе.

Цялото предаване "Преди обед"  гледайте в btvplus.bg >>