Силсила Махбуб е родена в земя на контрасти - от вкусна храна и гостоприемни хора, до военни конфликти и тероризъм. Младата афганистанка работи в местна телевизия, докато преди 6 години не напуска страната си и пристига в България.

Снимка: bTV

У нас не признават дипломата й и започва да учи наново. Следва "Счетоводство и контрол", а преди месеци сбъдва своята мечта като отваря малка работилница за шиене на текстилни продукти, в която да дава работа на бежанки. Освен, че е предприемач, тя обича да пее, да готви, а вече е готова и първата й книга с разкази за жени.

Силсила беше гост в предаването „Преди обед“ и разказа повече за живота си, изпитанията, с които се е преборила и успехите, които е постигнала.

Тя разказа, че Осми март е голям празник в Афганистан. Празнува се с пищни тържества, в които участват и мъжете. Тържествата се организират от държавата и в тях участват хиляди хора.

Снимка: bTV

Правата на жените в Афганистан не са толкова, колкото трябва да бъдат, но това не идва от държавата“, каза Силсила. „Идва от хората, които живеят там. По някакъв начин не ни дават пътя да развиваме себе си.

Тя разказа, че единствената, но въпреки това огромна пречка за жените в азиатската държава е, че обществото отказва да ги приеме такива, каквито те самите искат да бъдат. Нейната мечта е била да бъде певица и да има някаква активна роля в обществото – да работи в телевизията и на много различни места. Тя е учила за инженер, но в Афганизтан е било невъзможно да намери работа по професията си, тъй като са ѝ казвали, че това е „мъжка работа“.

Снимка: bTV

Тя все пак започва да работи в телевизията и макар да има подкрепата на семейството си, става жертва на дискриминация: „Аз бях там, никой не ми пречеше, семейството ми ме подкрепяше, но когато излизаш от студиото, хората навън ти пречат. Казват ти неприятни думи.

По тази причина тя решава да напусне страната си и да търси по-добра реализация е Европа.

Снимка: bTV

Единствената причина да си тръгна е, че като една млада жена нямах толкова свобода, колкото исках. Нямам предвид свобода в начина на обличане, имам предвид свобода каквото искам аз да направя като жена, да го направя.

За нейно щастие Силсила има чичо, който живее в България и идва при него, а след това решава да остане и да работи в страната ни.

Единственото нещо, което ми беше много трудно първоначално е, че не знаех езика“, спомня си тя. „Само с английски ми беше по-трудно да си намеря приятели или да ми помогне за работата. Но си казах, че това е добре – още един език, който да науча. Аз говоря пет езика.

Снимка: bTV

В България тя започва собствен бизнес и дава работа на жени бежанци. Тя шие дрехи, в които преплита модерни дрехи с елементи от афганистанската култура – среща изтока и запада по един красив и уникален начин. Надеждата ѝ е, че по този начин ще насърчи българите да се запознаят по-добре с Афганистанската култура.

Снимка: bTV

Още за историята на младата Силсила Махбуб и какво сготви тя пред зрителите на bTV може да видите във видеото.