Докато някои тенденции в храните са се запазили през годините, като киноата и чията, други са позабравени или в момента стават популярни. Вижте топ пет на суперхраните, които са тенденция тази година, защото са вкусни, полезни и с тях стават страхотни снимки за Instagram.

Джакфрут

Снимка: iStock

Макар че е плод, азиатският деликатес е познат със своята месеста текстура – като често се използва вместо свинско или телешко. Това го превръща в любим заместител на месото за вегетарианци и вегани. Джакфрут е истинска суперхрана пълна с протеин, витамин B и C, както и магнезии. Най-често се използва в начас, такос или сандвичи.

Скир

Снимка: iStock

Скир (skyr) е традиционнен млечен продукт, популярен в Исландия. Има текстура и вкусови качества, подобни на гръцкото цедено кисело мляко – но съдържа много повече протеин, както и по-малко калории (85 за 100 г). Натуралният скир съдържа около 12% протеини, 3% въглехидрати и е с 0,5% масленост.

Кокосово брашно

Снимка: iStock

Кокосът се ползва под много форми - олио, мляко, вода, а вече и брашно. То е здравословна алтернатива на класическото брашно, защото не съдържа глутен, а и е богато на фибри (5 г на всеки две лъжички) и протеин. Също така кокосовото брашно съдържа голямо количество полезни наситени мазнини, които подпомагат метаболизма и балансираното ниво на кръвната захар.

Амарант

Снимка: iStock

Тези семенца са богати на фибри, цинк, желязо, магнезии и калции. Могат да се използват в салати и супи, а също и под формата на здравословни пуканки.

Синьо-зелени водорасли

Наречена още спирулина, тази суперхрана е богата на протеини, витамини (над 65 вида), минерали и хранителни вещества. Синьо-зелените водорасли са известни също така със своите противовъзпалителни свойства и антиоксидантни сили.

Снимка: iStock