Амарантът е тревисто растение с красиви (обикновено червени) цветове. Дребните му семенца са интересен биогенен хранителен продукт. Но ако си мислите, че става дума за съвременна хранителна измислица, бъркате. Амарантът е наследство от ацтеките, маите и инките. Още тогава зърнената култура е била известна и е консумирана под формата на каша или напитка. Днес е широко разпространена култура в Северна и Южна Америка, Азия и Африка.

Амарантовите семена могат да се консумират в суров вид или след като покълнат. Използват се за направа на брашно, което влиза в състава на хлябове, сладкиши и варива. Дребните семенца се смилат и стават на прах. Амарантовото брашно е с лек орехов аромат. Може да се консумира самостоятелно или да се комбинира, за да обогати вкуса на пшеничното или царевичното брашно. За целта се смесва в съотношение 1:2, като по-малко е амарантовото брашно. Може да се добави към супи или фрикасета за сгъстяване.

Амарантът дава нов живот при покълване. Кълновете могат да се консумират на салати и предястия. Сварен, амарантът става на каша, подходяща за лека закуска дори за деца. Един по-екзотичен начин за консумация са пуканките от амарант. Приготвят се като обикновени царевични пуканки. Десертът, който се получава, когато се смесят амарантови пуканки със захарен сироп, се нарича алегрия (щастие).

В 100 g продукт се съдържат 374 kcal. Амарантът е с високо съдържание на лизин и протеини. Не съдържа глутен, което го прави подходящ за хора, страдащи от глутенова ентеропатия, хранителна алергия, стомашно-чревни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, онкологични проблеми, за работещи при тежки условия и за всички привърженици на здравословния начин на живот.

В 100 g амарант се съдържат 49 mg фолиева киселина, което е 25% от препоръчителния дневен прием. Това го прави много подходящ продукт за консумация от жени, целящи забременяване.

Амарантът е с високо съдържание на лесно смилаем белтък, магнезий, фосфор, желязо, хранителни влакнини. Източник е на витамин В3, мед, цинк, калций, калий и със съвсем ниско съдържание на натрий.