Рова лято продуцентът Андрей Арнаудов е изцяло отдаден на първото българо-македонско турне One Love Tour. За него в България пристигат трите най-големи македонски звезди - Слаткаристика, Тони Зен и DJ Гоце. Българската и македонската кухня са сходни и Андрей е решил да посрещне гостите си с домашно приготвена италианска рецепта с македонска изненада - наденички. Специално за bistro.bg Андрей издаде тайната за тяхното приготвяне.
Паста ригатони с пикантни наденички „ала Андрей”
Време за приготвяне: 30 минути – 10 мин. подготовка и 20 мин готвене
Продукти за 4 порции:
500 г ригатони
200 г наденички
700 г домати
1 ч.ч. червено вино
1 с.л. зехтин
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. доматена паста
2 моркова
2 глави кромид лук
сол, лют пипер и черен пипер на вкус
босилек и риган на вкус
2 с.л. пармезан
пресен магданоз
щипка нарязана сушена чушка чили (по желание)
Приготвяне:
Сварете пастата според указанията, измийте добре под течаща студена вода и отцедете. В тиган загрейте зехтина, лука, нарязан на полумесеци, и морковите. Разбъркайте на умерен огън 3-4 мин. Добавете нарязаните на кръгчета наденички и запържете до кафеникав загар.
Сипете доматите. Овкусете със сол и пипер на вкус и оставете всичко да поври непокрито на умерен огън около 15 мин, като от време на време разбърквайте. Когато сосът се сгъсти, налейте виното и бъркайте още 2-3 минути. Накрая добавете настъргания пармезан.
Гответе още 1-2 минути. Сипете пастата, за да се затопли отново и да се смесят добре ароматите. Накрая поръсете с пармезана и ситно нарязания магданоз. Гответе още 1-2 минути и сервирайте.
Това ароматно ястие е с характер, който„носи” на плътното македонско червено вино.
Съвет: Изберете македонски наденички за допълнителен аромат. Те се правят от свинско месо, а понякога и с люта чушка.